U trendu

Demokratska stranka predstavila plan za sprečavanje korupcije i monopola na tržištu udžbenika

Demokratska stranka (DS) predstavila je danas plan za sprečavanje korupcije i monopola na tržištu udžbenika koji izmedju ostalog, podrazumeva da država obezbedi sredstva za trajni otkup autorskih prava od autora udžbenika, koji će potom biti štampani bez sadašnjih marži izdavača.

Navodeći da je tržište udžbenika u Srbiji vredno izmedju 70 i 80 miliona evra godišnje, demokrate su ocenile da ti iznosi „otvaraju prostor za eventualnu korupciju i monopol na tržištu nekoga od izdavača“ kao i da predstavljaju „značajan rashod za samu državu ako želimo da svaki učenik dobije besplatne udžbenike“.

Iz te stranke su predložili da Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja formira komisije za svaki predmet, koje će ocenjivati kvalitete napisanih udžbenika.

„Ove komisije će biti sastavljene od eminentih stručnjaka sa bogatim pedagoškim iskustvom. One će raspisivati konkurse za trajni otkup autorskih prava autora udžbenika, uz oštre kriterijume koje će propisivati. Najmanje jedan udžbenik će izabrati nastavnici i to glasanjem putem ankete a potom će komisija od preostalih udžbenika izabrati najbolje, rangirajući ih po kvalitetu“, naveli su iz DS.

Dodali su da bi udžbenici potom u elektronskom formatu bili postavljeni na odgovarajući portal čime bi bili javno dostupni svim gradjanima Srbije.

„Svaki nastavnik bira jedan udžbenik od ponudjenih na portalu, a koji će koristiti na nastavi. Na javnom konkursu se potom bira štamparija koja će štampati i distribuirati za svaku školu izabrane udžbenike. Ovim predlogom će svaki učenik dobiti besplatne i kvalitetne udžbenike, a nastavnici će bez bilo kakvog pritiska birati koji će koristiti u nastavi“, naveli su iz DS.

Najavili su da će predlog postaviti na stranačkom sajtu kao i da će otvoriti javnu raspravu na tu temu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar