U trendu

Demostat: Učesnici panela o Ohridu optimistični o napretku odsnosa Beograda i Prištine

Učesnici panel diskuisije Atlantskog saveta iz Vašingtona o narednim koracima u dijalogu Beograda i Prištine zaključili su da je opravdano biti optimističan o napretku u odnosima, piše danas portal Demostat.

Bivši ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter je na panelu održanom juče istakao da je, pored postizanja sporazuma Beograda i Prištine i okvira njegovog sprovođenja, veoma važno da se taj dogovor implementira na terenu. 

„Ne zavaravajmo se da je dogovor na papiru isto što i implementacija. Biće potrebno još mnogo posla i napora, i to drugačijih, koji se razlikuju od šatl diplomatije i potpisa. To će uključivati nevladine organizacije, civilne grupe, manjine u obe države, javno mnjenje, kako bi se zaista i implementirao dogovor“, rekao je Manter. 

Manter je naveo da je veoma važno da kosovski Srbi razgovaraju sa predstavnicima kosovske vlade, jer takav dijalog doprinosi pragmatičnosti i da u okvir implementacije treba uključiti što više učesnika i spustiti priču na nivo zajednica.

On je rekao i da bi trebalo održati veliku diskusiju sa predstavnicima pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo o tome zašto to još nisu učinile i zašto nisu više uključene u rešavanje kosovskog pitanja.

Viši savetnik u Evropskom centru Atlanskog saveta Maja Piščević izjavila je da je optimista po pitanju sastanka lidera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Albina Kurtija u Ohridu zato što se nada da će biti sposobni da se izdignu iznad svojih dnevnopolitičkih rejtinga. 

„Verujem da je to moguće, mislim da je ovo momenat i prilika da se piše istorija“, navela je Piščević i dodala da sutra ništa neće biti rešeno, ali da se mogu postići važni koraci. 

Dodala je da, prema njenom mišljenju, Srbi sa severa žele da se integrišu jer je jedina alternativa tome masovna migracija. 

Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda kaže da je invazija Rusije na Ukrajinu postavila potpuno novi okvir za dijalog. 

„Nema vremena za gubljenje, jer loš ruski uticaj u regionu može samo da se nastavi ako ne idemo napred. Ne bih bio iznenađen da sutra dođe do nekakvog iznenađenja, ali smo ipak bili prevareni previše puta u prošlosti. Ako su lideri obe zemlje ozbiljni kad je reč o evropskoj budućnosti i hoće da pomognu svojim građanima, onda će biti značajnog pomaka u ovom procesu“, naveo je Vejvoda.  

Albanski novinar i bivši poslanik iz Prištine Veton Suroi rekao je da je ispred nas težak proces i da ne treba podizati očekivanja da će se doći do nekakvog magičnog potpisa koji će ubrzati rešavanje svih problema. 

„U fazi smo kada su velike sile i EU odlučne da podignu stvari na viši nivo i reše problem, a da li smo stvarno stigli tamo, nisam siguran“, rekao je Suroi i dodao da je pitanje koliko će se obe strane angažovati, koliko se može smanjiti negativna energija koja postoji u oba društva, koja do sada nisu stvarala atmosferu mira, već mržnje.

U Ohridu se danas održava novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojem će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Aljbin Kurti, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar