U trendu

Demostat: Vruć krompir za Dačića

Predstojeća „trka“ za predsednika Srbije motivisala je aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića da poveri mesto šefa parlamenta Ivici Dačiću, piše portal Demostat pozivajući se na diplomatske izvore.

Vučić svim srcem priželjkuje da dobije još jedan mandat na toj funkciji, zbog čega mu je potreban Dačić kao saveznik… Ali, imajući u vidu reputaciju Vućića kao „majstora iznenadjenja“, ne isključuje se ni mogućnost da on odluči da se iz predsedničke fotelje premesti u premijersku“, navodi portal.

To bi značilo da Dačić dobije status vršioca dužnosti predsednika Srbije, čime bi postao „drugi socijalista na mestu v.d. šefa države – nakon Slavice Djukić Dejanović, koja je odlukom Borisa Tadića da na proleće 2012. budu raspisani i vanredni predsednički izbori… po automatizmu postala v.d. predsednica države“.

Portal ocenjuje da, sa tog stanovišta, izbor Dačića za predsednika parlamenta ne treba posmatrati kao „čin milosrdja“ prema Dačiću, već kao „uvaljivanje vrućeg krompira“ dosadašnjem ministru inostranih poslova.

Ukoliko Beograd bude stavljao potpis na sporazum sa Prištinom, naročito na priznanje Kosova, „aktuelni predsednik Srbije bi sve učinio da izbegne da se njegovo ime nadje na papiru koji će mu doneti i negativne poene u biračkom telu, već bi radije „prepustio“ Ivici Dačiću da bude potpisnik“.

Tekst dostupan na internet adresi https://demostat.rs/sr/vesti/analize/vucicev-vruc-krompir-za-dacica/995

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.