U trendu

Devetorica prvostepeno oslobođena za ratni zločin protiv civila 1991.

Sud u Zagrebu zbog nedostatka dokaza u prvostepenom postupku oslobodio je danas devetoricu bivših pripadnika srpskih paravojnih formacija krivice za ratni zločin protiv civila u selu Kostrići kod Hrvatske Kostajnice u novembru 1991.

Sudija Županijskog suda u Zagrebu Saša Lui rekla je da je nedvosmisleno utvrđeno da su devetorica optuženih pripadala jedinici milicije za posebne namene SAO Krajine (tzv. Šareni), ali da to nije dovoljno da bi se neosporno potvrdilo da su počinili zločin, prenela je agencija Hina.

Prema njenim rečima, jedini neposredni očevidac zločina Nikola Bunjevac nije opisao događaj na način naveden u optužnici.

On je rekao da je video dvojicu muškaraca, od kojih je jedan bio u civilu, da ubijaju njegovu majku, i da je grupa uniformisanih muškaraca došla u Kostriće pošto su stanovnici već bili ubijeni.

Optužnica je teretila devetoricu da su 15. novembra 1991. ubili najmanje 15 stanovnika Kostrića, među kojima i dvoje dece, a potom zapalili sve kuće u selu radi prikrivanja zločina.

Optuženima se sudilo u odsustvu, jer je većina u Srbiji.

Među optuženima su Stevo Džakula, Nikola Bogdanović, Mile Milinović, Vlado Gavrilović, Veselin Božović, Dragan i Žikica Pendić.

Hina navodi da je ubistvo naredio komandant tzv. Šarenih Stevo Borojević zvani Gadafi kojeg su godinu kasnije, u međusobnim obračunima, ubili pripadnici njegove jedinice.

Devetooptuženi Zdravko Matijašević prvostepeno je oslobođen za ubistvo jednog civila.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.