U trendu

Dijalog u Briselu nakon deset godina nije postigao vidljiv napredak, ocenjuju eksperti sa Kosova

Predstavnici nevladinih organizacija i medija sa Kosova ocenjuju da dijalog Beograda i Prištine tokom poslednjih deset godina jeste doneo „neke pozitivne promene“, ali da nije uspeo da donese „normalnost izmedju dve vlade“, da je od početka „netransparentan“ i da nije postigao „vidljiv napredak u rešavanju osnovnih pitanja“, kao i da su „tokom dijaloga oba naroda samo izgubila, pri čemu Srbi malo više“.

Predstavnik Balkanske grupe Naim Rašiti je za internet portal Kossev.info izjavio da je uz pomoć dijaloga došlo do pozitivnih promena u životu ljudi, „naročito kada su u pitanju odnosi severa i juga Mitrovice“.

„Ljudi slobodnije komuniciraju, saradjuju bolje. Razumevanje izmedju Kosova i Srbije je na višem nivou, a ključno postignuće je da gradjani i na Kosovu i u Srbiji ne prate politički narativ jednih o drugima, odnosno ne padaju u zamku političkih priča“, rekao je Rašiti.
Rašiti je ocenio da su zbog „tenzija izmedju Beograda i Prištine“ dijalog u Briselu nije uspeo da stvori „normalnost izmedju dve vlade“.

Stručnjak za tranzicionu pravdu iz Prištine Nora Ahmetaj je navela da smatra dijalog „nije postigao vidljiv napredak u rešavanju osnovnih pitanja“ i dodala da je jedno od spornih pitanja i rešavanje sudbine nestalih lica sa obe strane.

„U ranijim rundama, razgovori o praktičnim pitanjima su nekako služili za pripremu terena za konačni dogovor. Ali sada se čini da je ta dinamika obrnuta – nijedna strana nije zainteresovana da nastavi dalje, a naročito kosovska strana“, kazala je Ahmetaj.

Ona je dodala i da desetogodišnji dijalog od samog početka prati nedostatak transparentnosti.

Urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević je ocenio da su se tokom deset godina pregovora samo „imena pregovarača menjala, a da je sve ostalo u suštini isto“.

„Obični gradjani nisu videli ništa dobro od dosadašnjeg dijaloga, srpska zajednica je ostala diskriminisana kao i pre početka dijaloga. Tu mislim na osnovna ljudska prava“, rekao je Dimitrijević.
On je ocenio da su „oba naroda samo izgubila procesom ovog dijaloga“, pri čemu Srbi malo više, „jer su pogasili sve one institucije koje su ih vezivale sa Srbijom na Severu Kosova“.

Delegacije Beograda i Prištine su se prvi put sastale na pregovorima u Briselu 8. marta 2011. godine, a tema razgovora su bili katastri, aviosaobraćaj, telekomunikacije, predsedavanje CEFTA i izgled carinskih pečata.

Na pregovorima je delegaciju Beograda predvodio politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović, dok je prištinsku stranu predvodila zamenica premijera Kosova Edita Tahiri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.