U trendu

Diković: Nerešen čvor na Kosovu i Metohiji najveća pretnja Srbiji

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković ocenio je da najveći bezbednosni rizik za Srbiju predstavljaju nerešen status Kosova i Metohije i nezavisnost koju je jednostrano proglasila Priština. 

Navodeći i da je terorizam svetski neprijatelj broj jedan koji preti i Srbiji, Diković je za beogradske „Večrnje novosti“ od srede najavio da će VS stvoriti veću formaciju specijalnih snaga koje će, kako je rekao, biti najbolje opremljene i imati podršku borbenih helikoptera.

Govoreći o modernizaciji naoružanja i vojne opreme, on je kazao da su za zaštitu vazdušnog prostora Srbije u miru ali i za nanošenje udara potencijalnom agresoru vojsci potrebni sistemi vazdušnog osmatranja i javljanja, lovačka avijacija i sistemi PVO. 

„To uključuje i bombardersku avijaciju, što daje na značaju produženju veka aviona ‘Orao’ i njegovom modernizaciji. Naša je želja da nabavimo PVO sisteme, ali samo prema potrebama. Plan je da uz sistem ‘Neva’ i modernizaciju raketa ‘Kub’, nabavimo i neki od modernijih raketnih sistema“, rekao je Diković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.