Dimitrijević (RIK): Skinuta ljaga sa izbornog procesa

Republička izborna komisija (RIK) završila je danas tačku dnevnog reda koja se ticala ponovnog brojanja glasova na dva biračka mesta u Novom Pazaru zbog čega su predstavnici opozicije napustili sednicu.

Nakon što je okončana rasprava, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je to telo konstatovalo da nisu tačne tvrdnje izbornog štaba Saše Jankovića da je na biračkim mestima 27 i 85 u Novom Pazaru kandidatu vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću pripisano gotovo 800 glasova i dodao da je utvrdjeno da je on imao samo četiri glasa više u izbornom materijalu nego što je bilo listića sa zaokruženim njegovim imenom.

„Konstatovali smo da te tvrdnje nisu tačne i tako je skinuta ljaga sa izbornog procesa“, rekao je Dimitrijević.

Prethodno, Dimitrijević nije želeo da stavi na dnevni red predlog predstavnice Srpske radikalne stranke Željke Radete da se brojanje ponovi na svih 8.500 biračkih mesta jer je rekao da je utvrdjivanje dnevnog reda završeno.

Radeta je tvrdila da RIK nema pravo da glasanje ponovi samo na dva biračka mesta i ocenila da se sutra može desiti „da neko na nekoj drugoj televiziji ospori druga dva mesta“.

RIK je u nastavku sednice usvojila odluku o formiranju biračkih odbora na osam mesta na kojima se izbori ponavljaju, kao i odluku kojom se članovima i koordinatorima radnih tela RIK-a za ponovljeno glasanje odredjuje jednokratna nadoknada od 2.500 dinara.

Ponovno brojanje glasova usledilo je nakon što su predstavnici izbornog štaba Saše Jankovića naveli da je na ta dva biračka mesta ukradeno oko 800 glasova i da se može pretpostaviti po analogiji da je na teritoriji cele Srbije Vučić sebi pripisao 319.000 glasova više nego što je dobio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.