U trendu

Dimitrijević (RIK): Za elektronsko glasanje neophodna izmena Zakona o izboru narodnih poslanika

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da „nije dozvoljeno da birači na izborima glasaju elektronskim putem, te da bi se to omogućilo, neophodna je izmena Zakona o izboru narodnih poslanika“.

„Zakonom o izboru narodnih poslanika propisano je da su izbori za narodne poslanike slobodni i neposredni, a glasanje je tajno i lično“, podsetio je Dimitrijević, odgovarajući na pitanje agencije Beta, da li je moguće da birači sa boravišem u inostranstvu glasaju elektronskom putem.

Na pitanje o broju biračkih mesta, naveo je da je propisano da se „biračko mesto, po mogućnosti, odredjuje za glasanje najviše 2.500 birača, a najmanje 100“.

Takodje, da se „biračka mesta u inostranstvu odredjuju na predlog ministarstva nadležnog za spoljne poslove najkasnije 20 dana pre dana glasanja“.

„RIK je dužan da, poštujući navedene zakonske odredbe, odredi biračka mesta na kojima će se glasati u inostranstvu u postupku sprovodjenja izbora na osnovu predloga koji joj dostavi Ministarstvo spoljnih poslova“, objasnio je Dimitrijević.

Na pitanje o roku za podnošenje zahteva da se u birački spisak upiše podatak da će birač glasati u inostranstvu, ukazao je da je to odredjeno Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku.

„Propisano je da dan posle raspisivanja izbora, diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije obaveštavaju birače koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu“, naveo je Dimitrijević.

Kako izbori još uveke nisu raspisani, konstatovao je Dimitrijević, RIK ne može dati tačan datum do kojeg se birači mogu prijaviti za glasanje u inostranstvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar