U trendu

Direktorima javnih preduzeća u Srbiji zabranjene političke kampanje korišćenjem sredstava firme

Vlada Srbije predložila je dopune Zakona o javnim preduzećima kojima je predvidjena smena direktora pre isteka perioda na koji je imenovan ako koristi resurse javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.

Direktor će biti smanjen posebno ako za promociju koristiti službene prostorije, vozila i inventar preduzeća bez naknade.

Kako je predloženo, ditrektor javnog preduzeća ne sme da vodi izbornu kampanju u radno vreme. Kazna mu sleduje i ako vršiti pritisak na zaposlene i lica angažovana po drugom osnovu u javnom preduzeću u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima.

Prvi čovek javnog preduzeća će biti smanjen i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a nije preduzeo radnje za koje je nadležan da to spreči.

Dopuna zakona koji je u skupštinskoj proceduri usvajanja doneta je radi unapredjenja izbornog procesa, a u sklopu preporuka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i njene Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.