DJB: Izmenom zakona o referendumu SNS i SPS pripremaju teren za predaju Kosova

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije najavljenim izmenama Zakona o referendumu nameravaju da ukinu odredbu po kojoj je za uspeh referenduma neophodno da na njemu svoju volju izrazi minimum 50 odsto upisanih birača.

„Vlast na ovaj način potpuno obesmišljava suštinu referenduma i otvara sebi mogućnost da sa minimalnom podrškom isključivo svoje partijske mašinerije iz Ustava ukloni preambulu o Kosovu koja štiti teritorijalnu celovitost Srbije, u skladu sa Rezolucijom UN 1244“, navodi se u saopštenju.

DJB je naveo da vladajuća koalicija „zna da na referendum o izbacivanju preambule o Kosovu iz Ustava Srbije ne bi izašlo ni 20 odsto upisanih birača“ i dodao da je to osnovni razlog za izmene Zakona o referendumu.

„Vlast u Srbiji uživa punu podršku EU i Nemačke, a zauzvrat treba da ispuni tri zahteva koji su u njihovom interesu: da se dobrovoljno odrekne Kosova, da pristane da bude parking za migrante kojima zemlje članice EU odbiju zahtev za azil i da se povinuje kolonijalnoj sudbini i dužničkom ropstvu koji su Srbiji namenjeni“, dodaje se u saopštenju DJB.

DJB je naveo da bi umesto izmena Zakona o referendumu, vlast pre svega morala dadonese Zakon o Kosovu i Metohiji – na šta je obavezuje član 182. Ustava Srbije.

Dodaje se i da je taj pokret pre više od godinu dana javnosti predstavio svoj nacrt Zakona o Kosovu i Metohiji, koji predstavlja presek Ustava Srbije i Rezolucije UN 1244, a oslanja se na model Danske i Farskih ostrva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.