U trendu

DJB: Krivična prijava protiv Vučića za zgradu Geozavoda

Predsednik Pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv premijera Aleksandra Vučića i nekoliko drugih ljudi zbog, kako smatra, zloupotrebe državne imovine u beogradskom kvartu Savamala, odnosno u zgradi Geozavoda u Beogradu, saopšteno je danas. 

„Reč je o zloupotrebi zgrade Geozavoda u Beogradu, gde je, uz jasno pokroviteljstvo predsednika Vlade, omogućeno bogaćenje privatnog ugostitelja a na štetu budžeta republike. Predsednik Vlade je radi sticanja lične koristi i ispunjavanja ličnih interesa omogućio da se državna imovina, suprotno zakonima Srbije, preda u ruke privatnih ugostitelja, hvalio javno i reklamirao restoran ‘Salon 1905’ i omogućio privatnicima siguran profit od redovnog organizovanja protokolarnih, zvaničnih ručkova, večera i koktela“, navodi se u saopštenju.
Ta stranka je dodala da su krivičnom prijavom obuhvaćeni i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, direktor privrednog društva Beograd na vodi Nikola Nedeljković i Vesna Narančić, direktorka privatnog preduzeća d.o.o. o5 CO Beograd – Zemun, koje drži restoran „Salon 1905“. „Pod direktnim patronatom predsednika Vlade, funkcioneri u državnim organima su omogućili da privatni ugostitelj otvori restoran bez ikakve nadoknade za državni budžet. Restoran je radio od septembra 2014. do novembra 2016. godine, suprotno čak i ugovoru o korišćenju nepokretnosti koji su potpisali direktori Direkcije za imovinu i Beograda na vodi. Novinari istraživačke mreže Birn otkrili su u septembru prošle godine da se deo zgrade Geozavoda daje u podzakup trećem licu. Da bi zataškao skandal i omogućio dalji rad restorana ‘Salon 1905’, Vučić je 9. novembra izdejstvovao da se restoranu pribavi prividna zakonitost“, navodi se u saopštenju.

To je učinjeno, kako se dodaje, tako što je vlada usvojila zaključak kojim se zgrada Geozavoda besplatno ustupa preduzeću Beograd na vodi na 30 godina, uz mogućnost izdavanja tog prostora. 
 
Taj pokret je ocenio da politika Vučića ima sve osobine rada organizovane kriminalne grupe, a da je primer restorana Salon 1905 jasna ilustracija kako se zloupotrebom položaja moći, izigravanjem zakona i sprovodjenjem samovolje iz vrha, kroz ustanovljenu hijerahiju, nanosi šteta državi u korist privatnog kapitala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.