U trendu

DJB: Prodaja Komercijalne banke je u rangu nacionalne izdaje

Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) ocenio je danas, povodom najava prodaje Komercijalne banke, da Vlada Srbije prodaje monetarni suverenitet zemlje kako bi obezbedila podršku MMF i EU da ostane na vlasti.

U tom pokretu su dodali da će danas pismeno upozoriti Vladu Srbije da je prodaja Komercijalne banke akt izdaje nacionalnih interesa, te zahtevati da Vlada od nje odustane.

„Komercijalna banka drži oko 11 odsto domaćeg tržišta, a posluje i u BiH i Crnoj Gori. Prošle godine je ostvarila neto dobit od oko 73 miliona evra. Od najavljene prodaje država će ‘zaraditi’ manje od 190 miliona evra. Ukoliko ova prodaja dočeka svoj kraj, u Srbiji više neće postojati praktično nijedna banka kojoj suštinska direktna uprava nije u inostranstvu. Prodaja Komercijalne banke je poslednji čin potpune ekonomske kolonizacije Srbije i stoga je u rangu nacionalne izdaje“, navodi se.

Taj pokret je ocenio da je prodaja te banke cena koju vlast plaća da bi dobila pohvalu da Srbija ide u dobrom pravcu.

„Umesto što Komercijalnu banku u bescenje prodaje slovenačkoj NLB, naslednici Ljubljanske banke koja je u Jugoslaviji ojadila milione porodica a u kojoj država Slovenija ima udeo od 25 odsto, Vlada Srbije treba da se ugleda na sve ekonomski uspešne zemlje Evrope i krene u proces profesionalizacije i departizacije Komercijalne banke, nakon čega bi je izvela na inostranu berzu, zadržavajući u njoj značajan državni udeo i zlatnu akciju“, smatra DJB.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar