U trendu

DJB: Razgovori se vode u Skupštini, ne učestvujemo u ovoj farsi

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da nije dobio poziv organizatora sastanka vlasti i dela opozicije na Fakultetu političkih nauka, a i da jeste ne bi učestvovao u toj „farsi“ jer „ovakav ‘dijalog’ urušava suverenitet“ Srbije.

„Poziv za ovu farsu Soroševe nevladine organizacije su, osim na adresu vlasti, poslale samo „poželjnim“ strankama koje saradjuju sa vlašću, nemaju nikakvu podršku u biračkom telu i koje služe da daju SNS-u paravan i pokriće za urušavanje demokratije u Srbiji“, saopštio je DJB, navodeći da su mediji pogrešno izvestili da se taj pokret nije odazvao na poziv da učestvuje na jučerašnjem skupu.

U saopštenju je poručeno da se razgovori vlasti i opozicije moraju voditi unutar relevantnih institucija Srbije, pre svih Narodnoj Skupštini, a „ne pod pokroviteljstvom nevladinih organizacija bliskih vlasti, koje niko nije birao, koje se finansiraju iz inostranstva, pa i iz fondova evropske političke grupacije EPP kojoj pripadaju i Merkelin CDU i Vučićev SNS“.

„Od početka ove farse upozoravamo da se na taj način samo urušava suverenitet Srbije, rastura jedinstvo opozicije i pomaže vlasti da izbegne bojkot izbora“, naglasio je DJB.

Kako je  navedeno, „razgovore vlasti i opozicije – SzS, PSG, DJB i lokalni pokreti koji nisu pod kontrolom vlasti – treba da organizuje predsednica Skupštine Srbije u Skupštini Srbije“.

„Bojkot izbora nije cilj. Cilj je stvaranje uslova za slobodne i fer izbore. Opozicija treba da istakne jasne, jednostavne zahteve i na njima insistira pod pretnjom bojkotom“, naglasila je DJB navodeći da ima četiri jasna zahteva.

To su, fer pristup medijima, pre svega na RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.

Zatim, sredjivanje biračkih spiskova, snimanje biračkih kutija, „ne birača – obezbedjivanje kamera koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana, i proces prebrojavanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta“, kao i „neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.