U trendu

DJB: RTB Bor prodat za 350 miliona, a vredi najmanje 50 milijardi dolara

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštila je danas da su odlukom Vlade Srbije da proda RTB Bor kineskoj kompaniji Zidjin za 350 miliona dolara, gradjani Srbije i budžet oštećeni za najmanje 10 milijardi dolara, koliko iznosi profit od buduće eksploatacije rude.

„Za razliku od prethodne tri neuspešne privatizacije, danas sa sigurnošću znamo da RTB Bor vredi daleko više od 350 miliona dolara. Prema našim stručnim procenama, RTB Bor trenutno vredi najmanje 50 milijardi dolara jer sva nalazišta nisu do kraja istražena“, navode iz DJB.

Osnov za takve tvrdnje DJB je pronašla i u podacima koji postoje o budućem rudniku Čukaru Peki, koji se nalazi nekoliko kilometara od Bora i koji je po karakteristikama sličan rudnom ležištu Borska reka u sastavu RTB Bor.

Prema njihovim informacijama, poslednja studija iz juna 2018. pokazala je da gornji i donji deo ležišta Čukaru Peki vrede 100 milijardi dolara. Procenjuje se da ukupan profit od eksploatacije kompletnog rudnog ležišta Čukaru Peki iznosi 10 milijardi dolara.

„Svedoci smo apsurdne situacije da na samo nekoliko kilometara imamo dva vrlo slična rudna resursa i po kvalitetu i po kvantitetu raspoložive rude, od kojih se jedan, u vlasništvu stranog kapitala vrednuje desetinama milijardi dolara, a brat blizanac (Borska reka u sastavu RTB Bor), u vlasništvu države, poklanja Kinezima u bescenje“, saopštio je DJB.

Iz tog pokreta su naveli da je od 2011. do 2015. država uložila u revitalizaciju RTB Bor 600 miliona dolara i ocenili da je „rasprodaja vitalnih nacionalnih resursa kao što je RTB Bor predstavlja najkraći put u bananizaciju države i pretvaranje Srbije u zemlju jeftine radne snage“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.