U trendu

DJB: Vlast hoće da smanji cenzus jer se plaši bojkota

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je danas da najavljeno snižavanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto predstavlja pokušaj vlasti da „neutrališe štetu koju trpi zbog najavljenog opozicionog bojkota parlamentarnih izbora“.

DJB je ocenio da je pokušaj vlasti da tri meseca pred izbore smanji izborni cenzus, „dokaz da opoziciona pretnja bojkotom daje rezultate i da u toj pretnji treba istrajati“.

„Vlast panično pokušava da u parlament ubaci nerelevantne političke grupacije koje tek glume opoziciju, a u stvari su joj bliske. Plan je da lažnu opoziciju, koju bi na ovaj način uvela u parlament, vlast nakon izbora iskoristi za stvaranje dimne zavese kaobajagi legitimiteta budućeg saziva skupštine“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je „posebno perfidna namera vlasti da ovaj potez u javnosti, a posebno pred svojim EU sponzorima, prikaže kao unapredjenje procesa demokratije u Srbiji“.

„Ovako drastične izmene izbornog zakonodavstva tri meseca pred izbore, i to bez konsultacija i konsenzusa medju svim relevantnim političkim faktorima, samo dodatno urušavaju već drastično ugroženu demokratiju u Srbiji“, ocenili su iz DJB.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.