U trendu

Djilas: Nećemo na izbore ako predlozi EP idu uz dlaku Vučiću, organizovaćemo proteste

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je da deo opozicije neće izaći na izbore ukoliko predlog unapredjenja izbornog procesa koji treba da sačine posredinici iz Evropskog parlamenta, bude „uz dlaku“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, već će organizovati proteste.

„Mi ćemo do 1. avgusta proslediti naše zahteve Evropljanima, verujem da će oni dati predloge koji će biti prihvatljivi za nas da izadjemo na izbore. Ukoliko to budu predlozi koji će ići uz dlaku Vučiću, sa idejom: ‘Aj samo vi izadjite na izbore pa da možemo da odahnemo’, mi na te izbore nećemo izaći“, kazao je Djilas za list „Nova“.

Djilas je naglasio da će u tom slučaju pozvati gradjane na protest i na ulici se „boriti za izborne uslove i slobodne izbore“.

„Nadam se da to toga ovoga puta neće doći, da će pritisak iz Evrope ipak biti dovoljan da oni popuste u ovome što su do sad napravili, da se malo vrate u normalu, da ljudi mogu da nas čuju i da ćemo na takve izbore izaći i na njima pobediti“, istakao je Djilas.

Govoreći o sastancima održanim u okviru medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje predstavnika EP, Djilas je rekao da taj dijalog kasni više meseci, da je morao da počne mnogo ranije i to preko platforme „Zum“.

Djilas je naveo da veruje da će se opozicija izboriti za „minimum“, da izbori budu „bar malo fer i pošteni“.

„Daleko od onoga kakvi bi trebalo da budu, ali ipak da bude moguće na njima učestvovati“, dodao je on.

Komentarišući svoju raniju izjavu da vlast nema šanse da pobedi na izborima u Beogradu naredne godine, Djilas je rekao da svoj optimizam bazira na „zdravom razumu“ i na tome da Beogradjani „imaju zdrav razum“.

„(Beogradjani) imaju oči, mogu da vide šta se dešava u ovom gradu proteklih osam godina, koliko je on devastiran, koliko je prljav, koliko je saobraćaj u kolapsu, koliko se rade rekonstrukcije, koliko nikakve ideje i plana za razvoj Beograda nema i koliko vlast pokušava da zauvek promeni izgled Beograda i da učini da istorija Beograda počne od njih“, ocenio je Djilas.

Djilas je rekao da je SSP za zajedničku listu opozicije na izborima u Beogradu „koja je jasno rekla“ da ne bi u koaliciju s vlastima, na kojoj bi bili, kako je naveo, Pokret slobodnih gradjana, Demokratska stranka, Pokret za preokret, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju, Narodna stranka i Socijaldemokratska stranka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.