U trendu

Đilas (SSP): O Kosovu mora da postoji konsenzus, a ne da neko priča šta narod voli da čuje

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da „o nekim stvarima mora da postoji konsenzus“ u državi, a da se to pre svega odnosi na pitanje Kosova, kao i da „u politici mora da se uvede reč odgovornost“, a ne da neko priča šta narod voli da čuje.

Đilas je za RTS, u vezi sa pozivom desničarskih stranaka za potpuno odbijanje francusko-nemačkog, odnosno predloga EU za put normalizacije odnosa sa Kosovom, izjavio da to znači da su oni „za rat“.

Lider SSP je rekao da je sa izaslanikom Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o tom predlogu, kada je boravio u Beogradu, i da mu je Lajčak preneo da „bez Zajednice srpskih opština nema sporazuma“.

„Očekujem pritisak na albansku stranu da se to desi“, rekao je Đilas i dodao da se tokom sastanka „videla jasna želja Lajčaka da Srbija zaista krene putem EU, što je za SSP najvažnija stvar“.

Đilas je naveo da „Lajčak smatra da je tekst (francusko-nemačkog predloga) završen i da o njemu neće biti daljih prgovora, a onda koristi reč ‘normalizaciju’ za koju ne znam šta znači“.

Dodao je da smatra „da bi naša pozicija u ovome bila još bolja ako bi se Srbija okrenula EU i uvela sankcije Rusiji“, kao i da „posledice toga da mi ostanemo izolovani neće biti samo u ovom sporazumu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.