U trendu

Đilas (SSP): Vučićev poziv na dijalog je kontradiktoran

Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je večeras da mu se čini da je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića opoziciji na dijalog „dosta kontradiktoran“.

„Upućuju se najstrašnije reči o ljudima koji se na razgovor pozivaju. Ja, koji sam pre 14 meseci išao na takav razgovor uz obećanje o beogradskim izborima i smanjenje tenzija u društvu, sam vrlo skeptičan“, rekao je Đilas za televiziju N1.

On je ocenio da konačnu odluku o Vučićevom pozivu ne treba da donese nijedna stranka pojedinačno, već da stranke koje organizuju okupljanja protiv nasilja treba da sednu za sto i nađu pravi odgovor na poziv na dijalog.

„Ne znam šta tako može suštinski da se dogovori. Jer Srbija je u ogromnim problemima koji su sa ovom tragedijama samo izbili na površinu. Sada je neophodno naći rešenje za nasilje koje je krenulo u skupštini i medijima i na kraju se završilo katastrofalno“, rekao je on.

Đilas je rekao da je Srbija neprekidno u predizbornom periodu još od 2012. godine i da se u zemlji sve svodi na rejting i istraživanja javnog mnjenja.

„Očekujem da uz ukidanje rijaliti programa i članovi REM podnesu ostavku. Izbori su uvek rešenje, ali ne ovi izbori nego izbori uz promenjene izborne uslove na kojima će građani da kažu šta misle“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ranije večeras opozicione političare koji su inicirali protest „Srbija protiv nasilja“ na razgovore, navodeći da su njegova „vrata otvorena“ već od subote.

„Pozivam te političare, o kojima mislim sve najgore, da razgovaramo, nisu autoputevi mesto gde se problemi rešavaju. Pozivam vas na dijalog, pozivam na razgovore, ali prelaznih vlada neće biti. Dok sam živ neću to potpisati, vlast će se birati na izborima i nema dalje razgovora o tome nikakvih“, rekao je Vučić ističući da „ti političari zaslužuju samo prezir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.