U trendu

Djilas u pismu šefu misije OEBS-a: Skandalozna izjava da postoje uslovi za fer izbore

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je danas da je izjava šefa misije OEBS u Srbiji Jana Bratua da postoje uslovi za održavanje fer izbora, „jedna od najskandaloznijih ocena stanja Srbije u prethodnih deset godina“.

Bratu je u četvrtak tokom gostovanjana na TV N1 rekao da se i u Norveškoj, odakle on dolazi, ljudi žale na izborni proces i da govore da se krše neke odredbe.

U otvorenom pismu šefu misije OEBS objavljenom u listu Danas, Djilas je rekao da ne zna šta se promenilo u odnosu na pre samo nekoliko meseci kada je na sastanku u prostorijama SSP-a o stanju u Srbiji Bratu govorio na drugi način.

On je u pismu dodao da mu je Bratu na tom sastanku rekao da ne može mnogo da uradi, jer svaki put kada kritikuje vlast u Srbiji, ona prestane da saradjuje sa misijom OEBS.

Djilas je rekao da izjava Bratua o stanju u Srbiji predstavlja „veliku sramotu“ jer sve svetske organizacije ocenjuju negativnim ocenama slobodu, ljudska prava, korupciju i kriminal u Srbiji.

„Ne primećujete da je u medijima sa nacionalnim frekvecnijama odnos vlasti i prave opozicije takav da vlast ima sate i dane programa, a opozicija nekoliko minuta? Ne primećujete da se na svim komercijalnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom opozicija doslovce svakodnevno satanizuje“, upitao je Djilas.

Djilas je pitao Bratua i da li mu je neko javio da je prvostepeno osudjeni za medjunarodni šverc kokaina i pranje novca Darko Šarić iz zatvorskog prebačen u kućni pritvor i da li je čuo za izjave kriminalaca uhapšenih zbog mnoštva ubistava da su bili angažovani na razbijanju gradjanskih protesta.

„I mogu ovako do sutra. Siguran sam da znate za sve ovo. I siguran sam da ste uvredili ne samo nas koji se borimo za slobodu i pravdu u Srbiji, već i zemlju iz koje dolazite, Norvešku, tvrdeći da je i tamo situacija slična ovoj u Srbiji“, kazao je on.

Djilas je naglasio da je deo opozicije u Srbiji odavno shvatio da joj niko neće pomoći u njenoj borbi i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „odgovara velikoj većini medjunarodne zajednice“.

„(Vučić), koji će ispunjavati sve što mu se traži na račun Srbije i svog naroda. I pomoć ne tražimo. Za slobodu ćemo se izboriti sami. I nikome ništa dugovati nećemo. Ali će zato Srbiji i srpskom narodu dugovati mnogi“, istakao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar