Djilasovo pismo Manfredu Veberu: Gospodine Veber, da li Vi uopšte znate u kojoj ste državi bili

Predsednik Stranke slobode i pravde  (SSP) i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Djilas upitao je, u otvorem pismu,predsednika grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu (EP) Manfreda Vebera koji je u okviru delegacije EP bio u radnoj poseti Srbiji, da li je svestan u kojoj je državi bio.

„Sa ogromnom nevericom je veliki deo gradjana Srbije saslušao Vaše izjave kako delite vrednosti i ideje borbe za nezavisne institucije, vladavinu prava i slobodne medije sa Aleksandrom Vučićem. Posebno jer ste Vi jedan od uglednih lidera Evropske narodne partije koji je iz principijelnih i vrednosnih razloga glasao za suspenziju Fidesa Viktora Orbana iz EPP-a“, rekao je Djilas, prenela je danas SSP.

„Zato je“, naveo je Djilas, „za mnoge bila šokantna Vaša izjava, data samo tri dana pošto je Aleksandar Vučić rekao da jedini nezavisni dnevni list i jedan od tri slobodna nedeljnika spremaju njegovo ubistvo. Spremaju ubistvo zbog jedne fotografije i jedne karikature koje su objavili“.

„Da li zaista delite vrednosti kao što je borba za slobodu medija sa čovekom koji je izgovorio tako nešto? Sa čovekom koji je organizovao najstrašniju moguću kampanju protiv novinara i karikaturista, protiv opozicije, kampanju u koju su se uključili svi funkcioneri vladajuće partije, premijerka, ministri… Kampanju koju su sprovodile sve komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom i sve dnevne nazovi novine“, poručio je Djilas.

On je upitao Vebera da li je svestan da je „ta kampanja i fizički ugrozila novinare NIN-a i Danasa, ali i sve ostale profesionalne novinare koji još uvek rade u Srbiji?“. „Pa je l’ to predstavlja ideju slobode medija za koju se Vi zajedno za Vučićem zalažete!“, upitao je Djilas.

„Ja ne mogu da poverujem u tako nešto“, dodao je.

„Govorili ste i o vrednostima kao što su ljudska prava, nezavisne institucije i vladavina prava, dok čovek koji je obavestio javnost o neverovatnoj kradji u fabrici Krušik u koju je umešan vrh SNS-a, dva meseca sedi u zatvoru i kućnom pritvoru!“, napomenuo je Djilas.

„Da li zaista delite vrednosti sa čovekom koji je napravio državu u kojoj se ubijaju i prebijaju politički protivnici, studenti, u kojoj se deca izbacuju iz obdaništa zbog političke pripadnosti roditelja, profesorke ostaju bez posla u školama jer neće da uđu u SNS, gde se ugovori o radu ne produžavaju ako ne donesete još pet glasova za SNS…?“, upitao je Djilas.
Djilas je upitao Vebera „o kakvom ekonomskom napretku i dobrom programu koji će sprečiti egzodus ljudi može da se govori, kad je u prošloj godini Srbiju zvanično napustilo preko 50.000 ljudi, a realno bar duplo toliko?“.
 
„Takve izjave su ruganje svakome ko je morao da ode, svakom ocu i majci koji su ispratili svoje dete, svakoj babi i dedi koji će svoje unuke gledati preko skajpa ili vajbera“, naglasio je Djilas.

„Moram da Vas pitam da li ste Vi, gospodine Veber, uopšte svesni u kojoj i kakvoj ste državi bili? Da li znate da je za tu državu Evropska komisija usvojila veoma negativan izveštaj za prethodnu godinu, da je toj zemlji “Human rights watch” ukinuo status slobodne?“, upitao je Djilas.
„Da li ste, gospodine Veber, svesni činjenice da je proces evrointegracija zamro jer ne ispunjavamo ništa ni po jednom otvorenom poglavlju? Možda sve informacije dobijate isključivo od gospodina Mekalistera, o čijim vezama sa Aleksandrom Vučićem i njegovim okruženjem, kao i o sadržaju njegovih poseta Beogradu, pričaju nezavisni novinari. I tek će pričati..“, naveo je Djilas.

Djilas je rekao da sa nestrpljenjem, kao i veliki broj gradjana Srbije, očekuje odgovor na pitanja koja mu i javno postavlja.

„Jer ako Vi tvrdite da su evropske vrednosti ovo što Aleksandar Vučić radi, onda sam ja, boreći se za Srbiju u Evropskoj uniji, već 30 godina u ozbiljnoj zabludi“, poručio je Djilas u otvorenom  pismu Veberu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.