U trendu

Djordjević: Ambasada SAD otvoreno traži priznavanje nezavisnosti Kosova

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević ocenio je danas da su se obistinile procene da će, „Vučićevo kockanje sa Trampom skupo koštati Srbiju“ što se, kako je naveo, vidi iz saopštenja američke ambasade u Beogradu kojim se podržava Vašingtonski sporazum.

„Mi smo ukazivali na to prilikom potpisivanja ovog dokumenta. Vašingtonski sporazum je štetan jer praktično uklanja sve prepreke na putu ka priznanju nezavisnosti tzv. Kosova“, rekao je lider Oslobodjenja.

On je rekao i da su Vašingtonski sporazum i Mali Šengen ne samo put ka priznanju Kosova, već i ka stvaranju velike Albanije.

„Američka ambasada nas sada obaveštava da će ‘ovaj proces voditi obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, u čijem je središtu medjusobno priznanje’. Crno na belo su nam nacrtali šta je Vučić potpisao u Vašingtonu i šta će sledeće da potpiše“, rekao je Djordjević, a preneo pokret Oslobodjenje.

Podsetio je da se u saopštenju ambasade SAD kao važan cilj iz sporazuma navodi i energetska diversifikacija.

„To u praksi znači otklon od energetske saradnje sa Rusijom i kupovina energenata od SAD. Dakle treba da ugrozimo odnose sa našim istorijskim prijateljem i najvećim garantom Rezolucije 1244, zarad interesa američkih naftnih kompanija“, objašnjava Djordjević.

Predsednik pokreta Oslobodjenje rekao je i da regionalnoj stabilnosti ne bi pomoglo nikakvo „medjusobno priznanje“, već pre svega povlačenje američkih trupa iz regiona.

„SAD su protivpravno okupirale Kosovo i Metohiju bazom Bondstil i krajnje je vreme da im Srbija otkaže gostoprimstvo na svojoj teritoriji“, poručio je Djordjević.

On je dodao da će pokret Oslobodjenje raskinuti sve sporazume štetne po suverenitet Srbije, uključujući Vašingtonski sporazum i inicijativu o Malom Šengenu, kao i da će „obavestiti ambasadu SAD da njihove trupe nisu dobrodošle na suverenoj teritoriji Republike Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.