U trendu

Djordjević: Insistiranjem na Vašingtonskom sporazumu nanosi se šteta Srbiji

Predsednik Pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević ocenio je danas da je skandalozna izjava predsednika parlamenta Ivice Dačića da će Srbija sprovoditi Vašingtonski sporazum bez obzira na to ko je novi predsednik SAD i dodao da su obaveze iz tog dokumenta „isključivo štetne po Srbiju“.

„Vučić se u Vašingtonu obavezao da Kosovu dozvoli članstvo u medjunarodnim organizacijama od 2021. godine, da ukine lobiranje Srbije protiv priznanja Kosova, da dopusti Izraelu da prizna Kosovo, da se energetski okrene od Rusije i da ne nabavlja telekomunikacionu opremu od Kine. Dakle, posvadjao nas je sa pola sveta i dao je Prištini put ka punom priznanju“, naveo je Djordjević.

On je dodao da su mnogi eminentni pravnici ukazivali da Vašingtonski dokument uopšte nije sporazum, već jednostrana izjava volje koja nije doneta u propisnoj formi, te da njeno sprovodjenje nije obavezno.

„Dačić i Vučić to zanemaruju i obavezuju se na nastavak izdaje srpskih nacionalnih interesa“, smatra on.

Lider „Oslobodjenja“ je naveo da je jasno da se Vučić „iz privatne koristi upleo u Trampovu i Grenelovu izbornu kampanju“ i da je svojom nepromišljenošću samo naneo štetu Srbiji, jer se „vezao za gubitničku stranu“.

„Isti promašaj je Vučić imao i na prošlim američkim izborima, kada je sa dva miliona dolara narodnog novca iz budžeta Srbije podržao Hilari Klinton koja je katastrofalno izgubila… Ovakve brljotine dokazuju da Vučić, Dačić, Marko Djurić i ostali njihovi saučesnici očigledno nisu dorasli ozbiljnom vodjenju spoljne politike“, dodao je on.

Djordjević je rekao da je u najmanju ruku čudno što Dačić nastupa kao branilac Vašingtonskog dogovora jer je upravo tada napravljen otklon od Rusije, iz čega je njegova Socijalistička partija Srbije izašla kao gubitnik i ostala u Vladi sa jednim resorom, a on „sklonjen u parlament“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.