U trendu

Djordjević: Malo verovatno da ne postoje osnovi za krivično gonjenje za nesreću u rudniku Soko

Narodna poslanica Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd Biljana Djordjević ocenila je danas da je malo verovatno da ne postoje osnovi za krivično gonjenje po službenoj dužnosti zbog nesreće u rudniku „Soko“ 1. aprila ove godine, kako je to saopštilo tužilaštvo.

„Ali isto tako sumnju uliva i to što porodicama preminulih rudara nije dopušten uvid u spise“, navela je Djordjević u saopštenju.

Ona je podsetila da je Zeleno-levi klub podneo prvog dana skupštinskog zasedanja zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrdjivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara.

„Podsećamo da Anketni odbor ima pravo da od državnih organa traži podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne za izvršenje zadataka i dužnosti utvrdjenih ovom odlukom“, kazala je ona.

Djordjević je navela da je uz zahtev za formiranje tog odbora, njihov poslanički klub tražio i odgovore o tome šta su nadležni organi preduzeli na utvrdjivanju svih oblika pravne odgovornosti u vezi sa tom nesrećom, da li je vršena redovna kontrola ispravnosti sistema za detekciju opasnih gasova, kao i da li su preduzete mere za utvrdjivanje odgovornosti rukovodstva radnika ili nadzornih organa.

Upitali su i koje rudarske inspekcije su vršila nadzore i da li postoje nalazi tih nadzora, na koji način su u tom predmetu postupali Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, Više javno tužilaštvo u Nišu, Republičko javno tužilaštvo, kao i zbog čega porodicama poginulih rudara nije bio obezbeđen uvid u spise predmeta od strane postupajućeg tužilaštva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar