Djordjević: Neophodna globalna preporuka da se sankcioniše negiranje holokausta u NDH

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Zoran Djordjević izjavio je večeras da je uveren da je došlo vreme da se na globalnom nivou usvoji preporuka kojom bi se krivičnim zakonikom sankcionisalo svako negiranje i relativizacija holokausta i genocida nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

Djordjević je to izjavio na Memorijalnom koncertu povodom Medjunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, održanog u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Po njegovim rečima, pre usvajanja takve globalne preporuke, potrebna je javna osuda negiranja holokausta nad Srbima u NDH.

„Ti besramni glasovi su sve glasniji u svetu i mogu se čuti i na institucionalnom nivou u regionu, glasovi koji ne bi trebalo da se čuju“, ocenio je Djordjević.

Podsetio je da je po podacima izraelskog Muzeja „Jad Vašem“, u NDH ubijeno 950 hiljada Srba.

Djordjević je kazao da je srpski narod posvećen antifašizmu, da je u Drugi svetski rat protiv nadmoćnijeg neprijatelja ušao svesno zbog svog slobodarskog duha.

On je ukazao i na stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu i na „Kristalnu noć“ pre 80 godina, kada je počeo njihov sistematski progon u nacističkoj Nemačkoj.

Po rečima Djordjevića, tada je Evropu obuzela tama usled „bezumne idologije militarizma i laži o genetskoj superiornosti“ Nemaca.

Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se sutra – 9. novembra širom sveta, upravo kao sećanje na „Kristalnu noć“ iz 1938. godine.

Memorijalnom koncertu u Narodnom pozorištu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, sveštenstva i žrtava holokausta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike