U trendu

Djordjević: Ogradjivanje Sinoda od izjava vladike Grigorija je političko i stranačko

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević ocenio je danas saopštenje Sinoda Srpske pravoslavne crkve, u kome se to telo ogradilo od izjava vladike Grigorija, kao „političko i stranačko“.

Djordjević je ocenio da se radi o nastavku politizacije SPC od režima Aleksandra Vučića, i utvrdjivanju pozicija pred izbor novog patrijarha.

„Ovo je još jedan sramotan Vučićev pokušaj okupacije crkve. Režim pokušava da eliminiše nepodobne, tj. one koji misle svojom glavom i kojima ne bi moglo da se manipuliše. Vučiću treba patrijarh koji će da aminuje konačnu izdaju Kosova, a tome se crkva do sada oštro protivila“, rekao je lider Oslobodjenja.

Djordjević je zaključio da takvo mešanje politike u poslove SPC „nije zabeleženo od doba komunizma“, te da predstavlja „sramno poglavlje u istoriji SPC“

Djordjević je objasnio da se nije cela Crkva ogradila od vladike Grigorija, već samo Sinod, koji od smrti patrijarha Irineja radi u krnjem sastavu, a kako je primetio, pošto Sabor SPC nije održan, članovima Sinoda mandat je istekao.

„Takav krnji sastav čine episkop Bački Irinej, episkop šumadijski Jovan, episkop kruševački David, mitropolit zagrebački Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Jasno je da u toj grupi prevagu odnose Vučiću bliske vladike, koje ne prezaju od valjanja u blatu dnevne politike“, kaže Mladjan Djordjević.

Predsednik Oslobodjenja ocenio je da je neobično što se Sinod nije oglasio ni o jednom od aktuelnih društvenih pitanja, pa čak ni o aferama od kojih su mnoge uključivale velikodostojnike crkve, ali da reaguju čim neko kritikuje režim.

„Umesto da podrže vladiku koji jasno kaže da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i koji ispravno primećuje da u Srbiji mnoge stvari ne valjaju, članovi Sinoda dozvoljavaju sebi da budu uvučeni u Vučićeve političke igrice, kaljajući tako obraz SPC“, istakao je Djordjević.

Kako je naveo, Sinod se nije ogradio od vladike Stefana Šarića i ozbiljnih optužbi za nasilje, otmicu i preljubu, ne smeta im, kako je dodao, kada Nikola Selaković „mešetari po crkvi i lobira za izbor novog patrijarha“, a nije se oglasio ni kada je predsednik SANU Vladimir Kostić javno rekao da Kosovo nije deo Srbije.

„Nisu se oglasili kada je Vučić predao energetski sistem na Kosovu Albancima, što može uticati i na snabdevanje strujom srpskih manastira i crkava na Kosovu i Metohiji. Nisu reagovali na Vašingtonski sporazum, iako se u njemu eksplicitno pominje SPC. Nisu stali u zaštitu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija kada su ga čerečili beogradski i podgorički tabloidi, niti kada Milo Djukanović napada vladiku Joanikija“, dodao je Djordjević.

On je još ukazao da Sinod SPC ne reaguje ni kada režimski mediji mesecima objavljuju laži o vladiki Grigoriju i da „na sve to, kao i na mnoge druge devijacije u crkvi i društvu, članovi Sinoda ćute“.

„Ćute na kriminal, pljačku, neslobodu, autokratiju, izdaju Kosova i Metohije – ali se oglašavaju kada neko dirne u svetog Vučića“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar