U trendu

Djordjević (Oslobodjenje): Izmene zakona o referendumu dokaz loših namera SNS

Predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević izjavio je danas, povodom izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojima se ukida obaveza izlaska 50 odsto birača da bi referendum bio validan, da se iza promena možda krije namera vlasti da „na silu“ usvoji odredjene politike.

„To je pokazatelj loših namera koje Srpska napredna stranka (SNS) ima za budućnost Srbije. Oni dobro znaju da Srbi ne bi prihvatili brisanje preambule iz Ustava ili ulazak u NATO, zato će pokušati to da proguraju na mala vrata“, rekao je Djordjević u pisanoj izjavi.

Djordjević je ocenio da se radi o stvaranju mehanizma za „prekrajanje većinske volje gradjana“, kao i da se „novim izmenama otvara mogućnost manipulacije“.

„SNS može da izvede milion glasača kroz ucene, pretnje, podmićivanja i sistem sigurnih glasova i tako osigura da svaki predlog bude usvojen na referendumu“, kazao je Djordjević.

On je podsetio i da se najavljuje referendum u vezi sa projektom „Rio Tinto“, odnosno otvaranja rudnika litijuma u Podrinju, oko kojeg postoje sporenja zbog očekivanog ekstremnog zagadjenja životne sredine.

„Na ovaj način naprednjaci mogu da osiguraju otvaranje rudnika kroz namešteni referendum“, naveo je predsednik Oslobodjenja i dodao da Srbiju slično očekuje „i po pitanju Kosova i Metohije, i po pitanju ulaska u NATO“.

Djordjević je rekao da je „Srbiji već predočeno da je preambula Ustava problem i da će morati da se menja, a zato je neophodan referendum“.

„Novim zakonom otvara se prostor da taj referendum prodje uprkos volji gradjana“, rekao je Djordjević.

On je zaključio da je važno da narod na svaku „opasnu inicijativu“ reaguje izlaskom na ulice i gradjanskom neposlušnošću, i tako spreči da takva pitanja „uopšte dodju do birališta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.