U trendu

Djordjević (Oslobodjenje): Kostić zloupotrebio SANU za promociju Projekta Jadar

Predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević optužio je danas predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića da je zloupotrebi SANU za promociju „Projekta Jadar“ koji će, kako Djordjević smatra, imati katastrofalne posledice po životnu sredinu u Srbiji.

SANU je organizator dvodnevnog naučnog skupa „Projekat Jadar – šta je poznato“ o projektu kompanije „Rio tinto“, a nezadovoljni ekološki aktivisti i političari protestovali su ispred zgrade akademije juče, prvog dana tog skupa.

„Sa jedne strane imate narod čitave Zapadne Srbije koji je protiv iskopavanja litijuma, imate istoriju ‘Rio Tinta’ kao kompanije koja je izazvala pomor gde god je došla i imate istoriju kršenja propisa od strane te kompanije u Srbiji, kao i procene o pogubnom uticaju po životnu sredinu, a sa druge strane imamo samo reč ministarke (rudarstva i energetike Zorane) Mihajlović i direktorke Rio Tinta da će projekat biti ekološki održiv“, kazao je Djordjević, a saopštio je njegov pokret.

Djordjević je ocenio da se Kostić u takvoj situaciji krije iza „tobožnje akademske neutralnosti“, koja se pretvorila u „grotesku na samom skupu, na kojoj je predstavnici kompanije Rio Tinto dopušteno da više od pola sata priča bajke“.

„Samo što nije izjavila da je otrovna jalovina u rekama ustvari lekovita“, naveo je Djordjević.

Dodao je da su ekološki aktivisti na samom skupu dobili tek nekoliko minuta vremena da govore.

Ocenio je da se na skupu čula „gomila bajki“ iz usta Mihajlović i predstavnice Rio Tinta, a izbegnuti su odgovori na konkretna pitanja o otrovnom arsenu, jalovini i oticanju otpadnih voda.

Djordjević je podržao istupanje predsednika Odbora za životnu sredinu SANU Vladimira Stevanovića koji je istakao čitav niz sumnjivih pitanja u vezi projekta, uključujući ekološku bezbednost, isplativost i transparentnost projekta.

„Na tu listu treba dodati uništenje prirodnih i kulturnih dobara kao i raseljavanje stanovništva, što je bio slučaj u svakom projektu ‘Rio Tinta’ od Australije do Portugala“, istakao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.