U trendu

Djordjević (Oslobodjenje): Vučić sprema grčko priznanje tzv. Kosova u saradnji sa Zapadom

Predsednik Pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „sprema grčko priznanje tzv. Kosova u saradnji sa Zapadom“, navodeći da se to radi na isti način kao što je prošle godine učinjeno sa Izraelom.

Djordjević je naveo da je prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u septembru prošle godine, Vučić dao saglasnost da se u dokumentu koji je potpisala prištinska delegacija nadje odredba o medjusobnom priznanju Izraela i Kosova.

Na osnovu toga, naveo je Djordjević, Izrael je istog dana priznao ilegalno otcepljenu srpsku pokrajinu, dok su ambasade u Jerusalimu i Prištini otvorene početkom ove godine.

„Jasno pokazana popustljivost beogradskog režima, uz odsustvo agilne diplomatije, dovelo je do nove inicijative kojoj je cilj da razbije blok od pet EU zemalja koje odolevaju da priznaju nezavisnost Kosova. Ovo je direktna posledica i nastavak Vašingtonskog sporazuma“, rekao je Djordjević, a saopštio Pokret Oslobodjenje.

Djordjević je rekao da Vučić „ponovo igra glavnu ulogu u tome“ i da Grčka sigurno ne bi priznala nezavisnost Kosova „bez saglasnosti Beograda“, zbog prijateljskih istorijskih odnosa Srbije i Grčke.

„Vučić to čini da bi olakšao potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma kojim će praktično Srbija priznati Kosovo, što je već nagovešteno u tački 15 Vašingtonskog dokumenta. Sprema teren da srpskom narodu poturi taj sramni akt, a to će lakše uraditi ako predstavi da smo ostali bez prijatelja i saveznika“, istakao je lider Pokreta Oslobodjenje.

Kako je naveo, reč je o „prljavom dilu“ kojim će se krivica za priznanje „svaliti na grčku državu i grčki narod svadjajući nas sajoš jednom bratskom zemljom zarad ostvarenja Vučićevih ličnih interesa“.

„On je to dobio kao zadatak od svojih zapadnih mentora i to će morati da ispuni. Isto kao što je Vašingtonski sporazum potpisao da bi se dodvorio Trampu u kampanji, ovo sada čini za (francuskog predsednika Emanuela) Makrona, u čijem non-pejperu se nalaze ove ideje“, rekao je Djordjević.

Pokret Oslobodjenje pozvao je „bratsku grčku državu i grčki narod“ da ne učestvuju u „političkim igricama mafijaškog režima u Beogradu“ i da ne priznaju „ilegalno proglašenu kosovsku nezavisnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.