U trendu

Djordjević: Potvrda optužnice prištinskih zvaničnika poništava dogovore sa Vučićem

Predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević ocenio je da će potvrda optužnice protiv najviših zvaničnika Kosova poništiti sve „javne i tajne dogovore koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u proteklih osam godina postigao sa predstavnicima Prištine“.

On je u pisanoj izjavi kazao da se to tiče i Briselskog sporazuma, „kojim su uklonili srpske institucije sa severa Kosova i postavili granične prelaze izmedju Kosmeta i Srbije“, kao i Vašingtonski sporazum „(kojim) je Vučić dao Prištini odrešene ruke da od 2021. godine stupi u sve medjunarodne organizacije koje želi“.

„To pokazuje činjenica da su se od juče na mene, ničim izazvani, preko Vučićevih medija, obrušili novi ambasador Srbije u Vašingtonu, potpredsednik GO (Srpske napredne stranke) i doskorašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Djurić, kao i novi šef iste te kancelarije Petar Petković“, ocenjuje Djordjević u izjavi pod naslovom „Vučič, Djurić, Petković i njihovi partneri ratni zločinci“.

On navodi i da optužnice protiv bivših lidera OVK predstavljaju veliki pomak ka „ostvarenju dugo iščekivane pravde“ i sudskog procesuiranja „terorista odgovornih za sve strašne zločine i ubistva koja su počinjeni“ na KiM.

„Sada je pravi trenutak da se i američka administracija vrati na staru poziciju i zvanično mišljenje koje je imala do jeseni 1998. godine, kada je njen specijalni izaslanik za Kosovo Robert Gelbard tvrdio da su pripadnici OVK teroristi, pomenuvši tada mogućnost da OVK bude stavljena na listu terorističkih organizacija. Kako bilo, Srbija je najzad u moralnoj prednosti nad albanskom stranom, prvi put nakon dosta godina“, smatra Djordjević.

Lider „Oslobodjenja“ kaže i da bi „vraćanje na početne pozicije“ značilo da bi u rešavanju budućeg statusa KiM, i tokom pregovora izmedju Beograda i Prištine, sve zemlje sveta, uključujući članice Evropske unije i NATO morale da poštuju Rezoluciju 1244 i teritorijalni suverenitet i integritet Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.