Djordjević: Rezolucija 1244 da bude osnov srpske pozicije na Kosovu

Predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević ocenio je da osnova srpske pozicije na Kosovu treba da bude insistiranje na primeni Rezolucije 1244 i odbijanje da se ona promeni, a baš to nije stav aktuelne vlasti u Beogradu.

„SNS je pobedio na izborima sa parolom da će vratiti Kosovo u okrilje Srbije. Te godine, srpska država je bila kompletno prisutna na severu Kosova. Danas, devet godina kasnije, mi više nemamo nijedan atribut srpske državnosti na Kosovu i Metohiji“, rekao je Djordjević u Moskvi, na konferenciji „Može li se spasiti srpsko Kosovo“, u organizaciji ruske federalne novinske agencije Regnum.

Kako navodi taj pokret, Djordjević je rekao da treba poništiti sve ugovore i sporazume koje je vlast potpisala sa „ilegalnim vlastima u Prišitini, koje predvode ljudi koje je Srbija već osudila za ratne zločine, a sada ih za to terete i medjunarodni sudovi“.

„Tri ključne stvari sprečavaju Vučića da prizna Kosovo. Rezolucija 1244 čiji garant je Rusija, Srpska pravoslavna crkva koja je na tri poslednja sabora istakla stav protiv priznanja ili podele Kosova i srpski narod, koji je u ogromnoj većini protiv sporazuma“, rekao je on.

Djordjević je ocenio da Vučić umanjuje značaj rezolucije i „pokušava da je sruši“ tako što Srbiju svadja sa Rusijom, tako što pokušava da utiče na izbor patrijarha i tako što širi defetizam medju narodom stalno pričajući da je Kosovo izgubljeno.

„Krajnji cilj ovakve politike je da se zapadnim sponzorima iz Berlina i Vašingtona izruči pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, koji bi uključio i članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama. To je politika izdaje, protiv toga je većina srpskog naroda i mi se borimo protiv toga“, rekao je Djordjević.

On je dodao da Rusija čvrstim stavim oko Rezolucije 1244 pomaže srpskom narodu u tom poslu i brani ne samo medjunarodni poredak već i „istorijsko prijateljstvo ruskog i srpskog naroda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.