U trendu

Djordjević sa ruskim episkopom Serafimom: Novi srpski patrijarh da stoluje u Peći

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević i episkop istrinski Serafim, vikarni episkop patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila, složili su se, tokom razgovora u Moskvi, da je „važno da novi srpski patrijarh ima čvrst stav po pitanju Kosova i Metohije i dobrih odnosa sa Ruskom pravoslavnom crkvom (RPC)“, saopštilo je danas Oslobodjenje.

„Zbog toga sam na sastanku još jednom ponovio inicijativu da novi srpski patrijarh sedište prebaci, odnosno vrati, u Peć. Smatram da bi patrijarh time značajno doprineo naporima za zaštitu srpskog naroda, srpske baštine i uopšte srpskog prisustva na Kosovu i Metohiji“, rekao je Djordjević.

Djodjević je, u sinoćnjem razgovoru, ocenio i da bi se „vraćanjem sedišta SPC u Peć poslala i nedvosmislena poruka svim faktorima koji promovišu nezavisnost takozvanog Kosova u Srbiji i van nje, da se Srbija i njena Crkva nikada neće odreći Kosova i Metohije“.

„Kroz celu srpsku istoriju, u najtežim trenucima, Crkva je uvek bila uz svoj narod i vernike, ili na njihovom čelu. Čuvala ih je i bila im glavni oslonac u borbi za opstanak i slobodu. Baš zbog te istorijske misije, SPC danas mora da bude uz Srbe u južnoj srpskoj pokrajini i zbog toga srpski patrijarh – arhiepiskop pećki, mora da stoluje u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu naše duhovnosti“, istakao je Djordjević.

„Episkop Serafim je podržao ideju vraćanja sedišta patrijaršije u Peć i zahvalio se Djordjeviću na toj važnoj inicijativi, pružajući pritom punu podršku srpskom narodu da istraje na Kosovu i Metohij“, prenelo je Oslobodjenje.

U saopštenju se precizira da je Djordjević episkopa Serafima upoznao sa trenutnom situacijom u Srbiji i naročito SPC posle smrti mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja.

Takodje ga je upoznao i sa „pokušajima Albanaca da srpsku kulturnu baštinu na teritoriji Kosmeta prikažu kao svoju, zbog čega je od suštinske važnosti da se spreči članstvo takozvanog Kosova u UNESKO i UN“.
Djordjević je, kako navodi Oslobodjenje, u službenoj poseti Moskvi, gde učestvuje na medjunarodnoj konferenciji o Kosovu i Metohiji, a u toku boravka će imati više sastanaka u Ruskoj dumi, državnoj administraciji i RPC.

Novi srpski patrijarh trebalo bi da bude izabran na Saboru SPC koji počinje 18. februara u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.