U trendu

Djordjević: Srbija će od Belorusije dobiti sistem PVO buk

Belorusija će Srbiji pokloniti raketne sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) tipa „buk“ i avione „mig 29“, s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju, izjavio je ministar odbrane Zoran Djordjević.

„Reč je o dva diviziona sistema ‘buk’ i osam ‘migova 29’ koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine, čime će, uz rusku donaciju ‘migova 29’ po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti značajno unapredjen i modernizovan“, rekao je Djordjević za Politku po povratku iz Minska, gde je boravio s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ministar je naveo da će detalji vojne saradnje Srbije i Belorusije biti dogovarani od maja, za kada je predvidjeno osnivanje zajedničkog tela za saradnju u oblasti odbrane, kakva već postoje kada je u pitanju saradnja s drugim državama.

Zbog tih detalja koji će biti tek precizirani, ministar nije mogao da kaže koliko će Srbiju koštali remont i modenizacija „bukova“ i „migova 29“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.