U trendu

Djordjević: Stvoreni uslovi za poboljšanje implementacije rezolucije 1325

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević ocenio je danas na zasedanju Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS da je nakon pet godina došlo do znatnog pomaka u ostvarivanju ciljeva Rezolucija SB UN 1325 – „Žene, mir i bezbednost“ i da su stvoreni uslovi za poboljšanje implementacije te rezolucije u narednom petogodišnjem periodu.

Djordjević je danas na otvaranju Foruma kazao da je Vlada Srbije odlučila da nastavi implementaciju Rezolucije 1325 razvijajući novi Nacionalni plan koji će biti implementiran do kraja 2020. godine.

„Drugi Nacionalni plan usvojen je u maju ove godine nakon opsežnih konsultacija sa ženama na lokalnom nivou,  civilnim sektorom, i nevladinim organizacijama kako bi bio po meri njihovih potreba. Zato će fokus drugog plana biti na poboljšanju sigurnosti žena na lokalnom nivou i njihovom učešću u lokalnim organima i mehanizmima koji se bave sigurnošću“, rekao je Djordjević, a prenelo Ministarstvo rada.

Djordjević je rekao da će Nacionalni akcioni plan od 2017. do 2020. godine obuhvatiti aktivnosti usmerene na prevenciju nasilja nad ženama u multinacionalnim operacijama, u sukobu i post-konfliktnoj rehabilitaciji društva, kriznim i vanrednim situacijama, sa naglaskom na preventivnim operacijama, zaštiti i oporavku žena zbog efekata savremenih izazova, rizika i pretnji koji pogadjaju marginalizovane i diskriminisane kategorije stanovništva u Srbiji i migrante.

Ministar je dodao da se u prve četiri godine Nacionalni akcioni plan fokusirao na implementaciju u dvanaest ministarstava, administraciji i agencijama u sistemu bezbednosti Srbije.

„Njegova implementacija je u 2015. godini proširena na sva ministarstva, četiri kancelarije Vlade Srbije i Zavod za statistiku Srbije“, izjavio je Djordjević.

Tema današnjeg  zasedanja Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS, kojim od septembra ove godine predsedava Srbija, bila je „Sigurnosni dijalog: Sprovodjenje rezolucije 1325 (2000) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Uloga sektora odbrane u sprovodjenju RSBUN 1325 (2000)“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar