U trendu

Djordjević: Svako ko negira holokaust čini isti zločin

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Zoran Djordjević rekao je večeras u Beogradu da „svako ko danas negira, umanjuje ili relativizuje holokaust čini isti zločin i ponovo simbolički ubija svakog ubijenih“.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu povodom Medjunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, ministar je rekao da se to „odnosi i na one koji umanjuju genocid nad Srbima“.

Djordjević je kazao da se to odnosi i na „one koji glorifikuju fašističke pozdrave, predstavljaju ustaški pokret kao antifašistički, kao i one koji proganjaju Srpsku pravoslavnu crkvu, uništavaju srpska groblja, pokuašavaju da prigrabe srpsku baštinu“.

„Za njih nema razumevanja“, rekao je Djordjević i dodao da su „uzori takvim ljudima fašisti i nacisti“.

On je rekao da je Srbija kroz burnu istoriju upoznala užase rata i preživela genocid, da su Srbi narod koji je bio na „udaru mračnih ideologija“, a „Srbija je bila i ostala slobodarska zemlja“.

Djordjević je istakao da je u Srbiji svaki njen gradjanin uvažen bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Djordjević je rekao da je „Kristalnom noći“ 9. novembra 1938. počelo ono što je poznato kao „konačno rešavanje jevrejskog pitanja u Nemačkoj, a to je zapravo bio genocid nad Jevrejima u Trećem rajhu koji je bio planski i sistematski planirano i od strane države podržavan“.

On je podsetio da je pre 81 godinu tokom „Kristalne noći“ širom Nemačke ubijen 91 pripadnik jevrejske zajednice, dok je oko 30.000 muških Jevreja internirano u koncentracione logore, gde su im se kasnije pridružili i žene i deca.

Dodao je da je šest miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu bilo osudjeno na ponižavanja, torturu, mučenje, užasnu smrt u gasnim komorama samo zato što su pripadali, kako je istakao, drugačijoj kulturi ili naciji.

Djordjević je ocenio da je holokaust „učinio da brojne generacije Nemaca bude osudjeno na sramotu zbog nečega što su činili njihovi prethodnici“.

Skupu u Narodnom pozorištu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, jevrejske i romske zajednice i diplomatskog kora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.