Djukanović: Neracionalne inicijative Rusije prema partijama na Balkanu

Premijer Crne Gore Milo Djukanović je danas ocenio da su inicijative Rusije, upućene u poslednje vreme političkim partijama u Crnoj Gori i u regionu “neracionalne”.

“Na žalost, odatle, iz zvanične Moskve, čujemo stavove i vidimo inicijative prema političkim partijama i iz Crne Gore, i iz regiona, koje su, po našem dubokom uverenju, neracionalne i koje su potvrda i izraz poremećenih odnosa na globalnoj sceni”, rekao je Djukanović na predavanju na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

On je kazao da je došlo do “retorički veoma oštrog stava” Rusije prema proširenju NATO-a, i da je otpor ovog puta upućen samo Crnoj Gori, pošto jedina stoji pred vratima Alijanse.

“Trudili smo se da ne dolivamo ulje na vatru, ne samo zato što smo mali u odnosu na Rusiju, i zato što smo svesni tih odnosa i pozicija, već i zato što smatramo da u ovakvim vremenima treba pokušavati sačuvati mogući nivo odnosa sa svima, posebno sa onima s kojima si nedavno obeležio tri stotine godina diplomatskih odnosa”, rekao je Djukanović.

“Poštujemo istoriju naših odnosa, ali poštujte i naše pravo da odlučujemo o svojoj budućnosti”, poručio je Djukanović.

Rekao je da je procena Crne Gore da su joj integracije u EU i NATO potrebne jer se nalazi na Balkanu koji je “trusno područje”, i dodao da Podgorica “do sada nije bila baš mnogo uspešna u približavanju takvog stava zvaničnoj Moskvi,”.

Jedinstvena Rusija potpisala je ove nedelje Deklaraciju s nekoliko političkih partija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kojom se potpisnice zalažu za stvaranje “teritorije vojnog neutraliteta” u Jugoistočnoj Evropi.

(Beta)

Jedan komentar

  • husnija

    Druze Djukanovicu, vi ste predvodili partiju koja je bila nenacionalna, prava internacionalna Savez Komuniista, ali zbog lcnih interesa rasturili. Svi oni koji se odrekli predhodnoj partickoj ideologiji i osnovali druge partija sa prefiksom ili sufiksom socijalnoj pravdi neiskreni su. U grupu neiskrenih vi zauzimate prvo mesto, jer ste postali pravi vazal belosvetskih mocnika.To sto vasa partija aludira na levu orijentacija je samo paravan vasoj samovoli I ekonomskog obogacenja. Vi pre svega radite za svoj licni interes, a sto se tice interesa Crne Gore, joj nije mesto u NATO ili bilo kakvoj vojnoj alijanci. Vojna masinerija NATO je porobljivacka vojna organizacija.

Ostavite komentar