U trendu

Djukanović: SPC je instrument velikosrpskoga nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu, o čemu svedoče i zbivanja u Crnoj Gori.

“Više je nego očito da je SPC bila ne samo neprimereno uključena u izbore, nego je bila i najaktivniji politički akter. SPC je u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu. Ovaj put je to samo radila otvoreno“, rekao je Djukanović u intervjuu koji objavljuje zagrebački Jutarnji list.

Naveo je da je nakon izbora jedan od glasnogovornika SPC kazao da će se SPC povući iz političkog života, čime su samo sve ovo potvrdili.

„Medjutim, njegovi pretpostavljeni se s tim očito nisu složili pa su pokazali koga se pita. Oni su odlučili ko će biti nosilac te politike, što je priznao i sam kandidat za premijera Zdravko Krivokapić“, dodao je Djukanović.

Prema Djukanovićevim rečima, to je realnost s kojom se mora suočiti, kako bi se „sačuvala Crna Gorakao gradjanska i sekularna država s demokratijom i evropskim vrednostima”.

„Crna Gora je najstabilnije društvo na Zapadnom Balkanu. Verujem da možemo izdržati i ovaj eksperiment u koji je zemlja sada ušla. Posle 30 godina menja se vlast, a opozicija koja nikada do sada nije bila vlast mora se učiti tom poslu. A vlast se nakon 30 godina mora učiti opozicionom delovanju“, rekao je.

„Poruku o borbi i u šumi, ako bude trebalo, poslao sam onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora. Ne samo u domaćoj, nego i medjunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država“, kazao je Djuaknović.

Dodao je da se na proteklim parlamentarnim izborima nije odlučivalo o državi, jer je o tome odlučeno pre 14 godina.

„Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regije smatra da pod promenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost“, poručio je DJukanović.

Prema njegovim rečima, ne može se isključiti mogućnost da velikosrpski interesi „nisu do kraja dosanjani“.

„Nisam još pročitao nijedan demanti s neke relevantne beogradske adrese. U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene nacije pa su oni koji neguju velikosrpske aspiracije mogli poverovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije“, rekao je Djukanović.

Ocenio je da nema nikakve dileme da je današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori.

„Nedavno, pre izbora razgovarao sam s predsednikom Srbije i ukazao mu na to, ali odgovor je bio zaogrnut plaštom zabrinutosti za ugrožena prava srpske manjine u susednim državama. Imao sam utisak da je Vučić nešto poduzeo prema medijima pa je agresija utihnula za jednu oktavu. Ali, pušten je duh iz boce koji se sada ne može kontrolisati”, rekao je Djukanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)