U trendu

Djukanović: Srpski svet eufemizam za ideju velike Srbije

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio je večeras da je termin „srpski svet“ eufemizam za ideju velike Srbije, koja ugrožava druge države i identitet drugih naroda, počev od Crnogoraca.

„Verujem da bi se u ovom trenutku autori tog plana zadovoljili nekim federalnim ustrojstvom ključnih srpskih centara unutar tog srpskog prostora, ali nema nikakve sumnje da njihov konačan cilj jeste objedinjavanje tog srpskog prostora, a na taj način ugrožavanje drugih država i ugrožavanje identiteta drugih naroda, počev od Crnogoraca“, rekao je Djukanović za TV N1.

On je rekao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) perjanica velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu, i da sveštenici SPC „i dalje deluju u skladu s interesima za identitetsko potiranje Crne Gore“.

Djukanović je rekao da sveštenici SPC posreduju u razgovorima o formiranju nove crnogorske vlade „zbog toga što je osnovna ideja te politike ideja posrbljavanja Crne Gore“.

„Ta politika uporno insisitira da je Crna Gora srpska država koja bi morala biti u okviru strateških, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Rusije. Jasno je potpuno da je udarna pesnica takve politike u ime velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu bila SPC“, kazao je Djukanović.

Djukanović je rekao da je početkom ’90-tih „namera tadašnje polike na prostoru bivše Jugoslavije bila da pokaže da je multietnička demokratija na Balkanu nemoguća“ i da umesto tadašnjih treba formirati tri etnički homogene uvećane države, veliku Srbiju, veliku Albaniju i veliku Hrvatsku.

„Kao što vidimo, nije trebalo dugo, samo 25 godina, da opet ožive slične ideje i da nailaze na više razumevanja izmedju svih medjunarodnih centara, nego što je to bilo ’90-tih godina“, kazao je crnogorski predsednik.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 30. avgusta, najviše glasova dobila je Djukanovićeva Demokratska partija socijalista, vladajuća u prethodnih 30 godina, ali su tri opozicione koalicije u zbiru osvojile većinu mandata, 41 od 81. Lideri te tri koalicije pregovaraju o formiranju nove vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.