U trendu

Djurić: Aljbin Kurti – opasnost za region

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić izjavio je danas da kandidat za premijera Aljbin Kurti iz dana u dan potvrdjuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope.

Djurić je rekao da Kurtijev cilj nije bolji život Albanaca, već „nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima“.

„On po diktatorskim receptima iz 30-ih godina prošlog veka obesmišljava princip mirnog rešavanja kriza i dijaloga, poručujući da ne želi razgovore s Beogradom, već dijalog o dijalogu, što je eufemizam za potpuni izostanak dijaloga“, ocenio je Djurić u pisanoj izjavi.

U izjavi piše da se Kurti „sprda“ s medjunarodnom zajednicom i njenim nastojanjima da pomogne stvaranje zone stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, što mu „za sada uspeva i prolazi bez ikakvih sankcija“.

„Njegova jasna namera je da u što većoj meri svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod pretnjom sile“, piše Djurić.

Istakao je da Srbija „nikada neće posustati pred pretnjama neprijatelja demokratije i mira“, i uložiće politička, diplomatska i „sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju“ da bi „obuzdala piromana Kurtija i njegove najekstremnije pristalice“.

Po rečima Djurića, predsednik Srbije Aleksandar „Vučić je čvrst garant da će svaka mogućnost izbegavanja sukoba sa albanskim ekstremistima biti iskorišćena“.

Posle ocene da je „Kurti odavno izašao iz okvira mirnodopske retorike i političke prakse“, Djurić je naveo da je „poslednji trenutak da se složnom medjunarodnom akcijom jedan palikuća spreči u svojim opasnim namerama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.