Djurić: Drugi i treći okrugli sto u unutrašnjem dijalogu već tokom novembra

Predsednik Radne grupa za pružanje podrške vodjenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji Marko Djurić najavio je da se u novembru može očekivati drugi i treći okrugli sto poput prvog na kome su u utorak mišljenja o kosovskom pitanju izneli univerzitetski profesori prava.

„Ovog meseca možete da očekujete drugi i treći okrugli sto i intenziviranje unutrašnjeg dijaloga. Počeli smo u ponedeljak sastankom Radne grupe, a odmah u utorak održan je prvi okrugli sto i narednih dana možete očekivati nastavak razgovora“, rekao je danas Djurić Radio-televiziji Vojvodine.

Djurić je naveo da su se u tom cilju obratili predstavnici naučnih instituta u oblasti društvenih nauka i dodao da se očekuje da se i oni organizuju po modelu po kome su se organizovali predstavnici pravnih fakulteta.

Prema njegovim rečima, svi koji su spremni da se uključe u unutrašnji dijalog mogu da očekuju svaki vid logističke podrške od Radne grupe.

„Pružili smo logističku, tehničku i organizacionu podršku svima juče… i to ćemo raditi sa svim društvenim grupama koje nam se obrate“, rekao je Djurić i dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio poziv. „Poslata su pisma na adrese mnogih, ali poziv je otvoren za sve“, ponovio je Djurić.

On je naveo da će svi skupovi biti transparentni i da će biti na posebnom vebsajtu koji je za tu priliku napravljen.

„Trudićemo se da sistematizujemo sve ono što oni iskazuju“, rekao je Djurić i dodao da ne želi da iznese stav o tome koji mu je predlog bio najprihvatljiviji.Jako je važno da angažujemo intelektualne kapacitete koje imamo, jer s druge strane imamo čitav albanski narod, rekao je Djurić.

Prema njegovim rečima, nepošteno je što su opozicione stranke decenijama ćutale i krile se iza različitih parola, a kada su bili na vlasti nisu organizovali ni javne debate niti bilo šta drugo, što kako je ocenio, apostorfira razliku izmedju njih i sadašnje vlasti.Predsednik Radne grupe kritikovao je opozicione stranke koje, kako je rekao, beže od dijaloga, jer je potrebno svi u njemu da učestvuju kako bismo imali novi kvalitet diskusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.