Djurić: Neće biti bilateralnog sastanka sa predstavnicima Prištine u Berlinu

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da neće biti bilateralnog sastanka delegacija Beograda i Prištine na predstojećem mini samitu lidera Zapadnog Balkana u Berlinu.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Djurić je kazao da u političkom smislu nema prostora za razgovore sa predstavnicima Prištine dok ne budu odustali od akata poput platforme o dijalogu.

„Sastanku će prisustvovati predstavnici država i teritorija iz regiona, njihova namera je da se za glavnim stolom razgovara o infrastrukturnim i drugim temama a da se posle u neformalnom delu, za večerom ili nešto kasnije, dotaknu teme poput Prespanskog sporazuma i odnosa Beograda i Prištine“, kazao je Djurić.

Povodom insistiranja dela medjunarodne zajednice na priznanju Kosova a ne na kompromisu, Djurić je kazao da je za Beograd kompromisno rešenje očuvanje „optimuma“ interesa na Kosovu i Metohiji, a da do odgovora na pitanje šta je optimum može da se dodje isključivo razgovorima.

On je kazao da Srbiji niko nije predložio niti pomenuo model dvostrukog suvereniteta kao rešenje za Kosovo i Metohiju i dodao da ne očekuje da će se ta ideja naći na dnevnom redu sastanka u Berlinu.

(Beta)

Napišite komentar