U trendu

Djurić očekuje da vlada još više pomaže Srbima na KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da Srbija nikada neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju i da će nova vlada pružati još veću pomoć Srbima na Kosovu, kao i da očekuje da do kraja njenog mandata bude ostvaren i prvi masovniji povratak Srba na Kosovo i Metohiju.

„Ključni prioriteti nove Vlade Srbije biće jačanje institucionalne organizacije Srba na Kosovu i Metohiji, jačanje podrške Srbima koji tamo žive, kvalitetnije pružanje usluga državnih i lokalnih institucija, kao i da kroz rešavanje praktičnih problem što više Srba ostane da živi u južnoj srpskoj pokrajini“, rekao je Djurić u Beogradu.

Na početku sastanka s predstavnicima političkog i javnog života Srba sa severa Kosova i Metohije u Beogradu, Djurić je rekao da očekuje da će Srbija do kraja sedmice dobiti vladu koja će do kraja mandata imati ozbiljne rezultate i prvi masovniji povratak Srba na Kosovo i Metohiju.

„Srbija nikada neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju, nikada neće odustati od borbe za zaštitu našeg naroda, naših legitimnih interesa, kulturno-istorijske baštine, koja jeste i baština SPC, ali i te kako i baština srpske srednjovekovne državnosti“, naveo je Djurić.

Prema njegovim rečima, Srbija će svoje prisustvo i svoj rad sa Srbima na KiM intenzivirati u narednom periodu, kao i borbu u medjunarodnim organizacijama.

„Uspesi poput zaustavljanja otimanja naše baštine kroz pokušaj nelegalnog učlanjenja privremenih kosovskih institucija u Unesko, nisu ni poslednji ni usamljeni. U narednom periodu možemo da očekujemo intenziviranje ovakvih aktivnosti“, naveo je Djurić i dodao da će biti i pritisaka na srpske predstavnike da daju legitimitet takvom procesu.

Prema njegovim rečima, nova Vlada Srbije ove će jeseni započeti proces bolje organizacije javnih službi na KiM.

Djurić je rekao da je cilj ne samo da se zadrži postojeći broj ljudi u javnim službama, već i zapošljavanje novih, kao i da će se raditi na kapacitetu srpskih institucija na KiM i zatražio pomoć u suzbijanju korupcije.
 
On je naveo da će predstavnike Srba sa KiM upoznati sa tokom Briselskog dijaloga i obaviti konsultacije sa njima pred nastavak razgovora Beograda i Prištine.

Djurić je rekao da će u narednom periodu biti na istoj poziciji i da će i dalje nastojati da se  borba za Kosovo nastavi još jače i energičnije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.