U trendu

DJurić: Priština napustila Briselski sporazum

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da će Beograd nastaviti da radi na nacrtu Statuta o zajednici srpskih opština, kao i da očekuju od Brisela da izvrši pritisak na Prištinu da primenjuje Briselski sporazum.

Srbija je ogorčena, jer je Priština napustila Briselski sporazum i javno odbija da sprovodi sporazum o ZSO, rekao je Djurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i istakao da odluka Ustavnog suda Kosova o suspenziji tog sporazuma kazuje da Priština nikada nije ni imala nameru da ga sprovodi.

„Šta će sada reći i uraditi EU nakon suspenzije? Zamislite samo da je bilo obrnuto i da je Vlada Srbije izašla s takvom inicijativom i izašla izvan samog teksta Briselskog sporazuma. Uveren sam da bi reakcija bila momentalna i energična“, rekao je Djurić.

On je ukazao da od 25. avgusta, kad je sporazum usvojen, Priština nije učinila ništa kako bi donela izvršnu uredbu o osnivanju ZSO, kao i da se zbog toga još nije video bilo kakav ozbiljniji pritisak EU.

„Naprotiv, ono što smo videli jeste kontinuirana podrška Prištini u pitanju evrointegracija. Ta situacija je u političkom smislu neodrživa. Postavlja se pitanje kome i na koji način mi možemo da verujemo u produžetku dijaloga vezano za bilo šta, ako ne postoji spremnost da se na Prištinu izvrši minimalni pritisak da spovede makar jednu elementarnu obavezu iz Briselskog sporazuma“, rekao je Djurić.

On je upitao i do kada će trajati „farsa čiji je jedini cilj da onemogući Srbe na KiM da imaju više prava, da izvrgne ruglu poverenje koje pokušava da se izgradi u Briselu i čiji je cilj da omalovaži i ponizi Srbiju i srpski narod“.

„Tako se ne grade normalni odnos ni poverenje, a ni trajna stabilnost i budućnost“, istakao je Djurić.

On je naveo da će Beograd narednih dana obaviti intenzivne konsultacija s predstavnicma Srba sa KiM i odluke o daljim koracima donositi u saradnji sa njima.

Srbija će nastaviti da sprovodi Briselski sporazum i deo koji se tiče osnivanju ZSO i već danas nastaviti aktivnosti na izradi nacrta statuta ZSO, rekao je Djurić i istakao da ozbiljna ekipa stručnjaka radi na tom nacrtu.

Ustavni sud Kosova juče je suspendovao sporazum o Zajednici srpskih opština koji je deo Briselskog sporazuma. Prema navodima srpskih zvaničnika, rok za formiranje te zajednice je četiri meseca od 25. avgsuta, kada je sporazum usvojen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar