U trendu

Djurić: Vučić jedini vlastan da odlučuje o kontramerama

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je da je jedini koji je ovlašćen da odgovori na mere prištinskih vlasti jeste „vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, za koga je naveo da je načelno protiv upotrebe sile i da bi to predstavljalo poslednju opciju, koja bi bila upotrebljena u slučaju da dodje do ugrožavanja života Srba na Kosovu.

On je za Radio-televiziju Srbije naveo da se nada da do takvih mera neće doći i da su predstavnici Srbije vodili razgovore sa medjunarodnim partnerima, kojima je predočeno „koliko bi opasno bilo (uvodjenje) bilo kakvih novih mera“, koje je Priština nedavno najavila.

„Svako ko razmišlja o novim merama je neprijaltelj mira i stabilnosti u regionu“, rekao je Djurić i ocenio da se za njihovo uvodjenje zalažu svi lideri Albanaca sa Kosova, „ali potencijalno i zapadni krugovi koji žele Srbiju da dovedu do svršenog čina“.

Govoreći o najavljenom glasanju u Skupštini Kosova u petak, 15. decembra, o formiranju vojske, Djurić je rekao da „KFOR i NATO nemaju mandat da naoružavaju (prištinske vlasti)“, već da to spreče i da član 14 Rezolucje 1244 ima zadatak da razoruža sve takve formacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.