Dobacivanja poslanici u parlamentu: Nisi u Bosni!

Austrijski parlament trenutno se bavi ksenofobičnim i seksističkim napadima na poslanicu „Liste Pilc“ Almu Zadić, što je bila jedna od glavnih tema današnje sednice.

Njoj je, na sednici parlamenta, kada je bila za govornicom i obraćala se na vanrednoj sednici posvećenoj aferi oko Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), jedan poslanik dovikao „Nisi u Bosni“, a drugi „Alma, kod mene si bezbedna“.

Najpre je dobacivanje „Nisi u Bosni. Ne mešajte to“ pripisivano poslaniku Slobodarske partije (FPO) Vernernu Nojbauru, koji je to odbacio, a uvidom u protokol sednice, ustanovilo se da mu je taj ispad greškom pripisan, pošto je te reči izrekao poslanik Narodne partije (OVP) Johan Redler.

Zadić, koja je poreklom iz Bosne i Hercegovine, odgovorila je na sednici da ne vidi kakve veze ima Bosna sa BVT.

„To je bezobrazluk i nije prvi put da se moje poreklo koristi u debati. To nema nikakve veze sa BVT, a i nije u saglasnosti sa dostojanstvom parlamenta“, rekla je ona.

Redler, kada se ustanovilo da je on bio taj koji je dobacivao Zadićki vezano za njeno poreklo, poručio je da se nije radilo o uvredi, i da on ima „mnogo pozitivnih iskustava sa Bosnom“.

On je kazao da je potpuno u redu što je rekao jer je Bosna nesigurna zemlja sa korupcijom i drugim problemima, ne kao Austrija.

„Moja izjava nije ksenofobična. Kao prvo ja sam član grupe prijateljstva sa Bosnom, kao drugo u mojoj opštini Bad Erlah omogućio sam utičište 20 bosanskih porodica 1994…Imam porodicu u Bosni o kojoj se brinem, opremio sam bolnicu i stanicu Crvenog krsta u toj zemlji“, objasnio je Redler.

Istakao je da nije mogao da sluša da neko prikazuje Austriju kao nesigurnu zemlju, te da ide predaleko kada neko ko je iz Bosne, ko poznaje strahote rata, i kako izgleda nesigurna zemlja, Austriju karakteriše nesigurnom“.

Još jedno dobacivanje poslanici Zadić izazvalo je istu debatu.

Poslanik FPO Volfgang Canger, na optužbe poslanice „Liste Pilc“ da se ne oseća sigurno zbog rada ministra unitrašnjih poslova Herberta Kikla, poručio je poslanici „Alma, kod mene si bezbedna“.

Zadić je ocenila da je to dobacivanje bilo seksističko i da ga treba osuditi.

Šef poslaničkog kluba „Liste Pilc“ Bruno Rosman osudio je ove ispade poslanika vladajućih partija i ocenio da su „seksistički i rasistički“, te je zatražio izvinjenje.

Druga predsednica austrijskog parlamenta Doris Bures kritikovala je još tokom sednice način kojim se vodi debata.

Ona je kazala da se sve više narušava dostojanstvo parlamenta.

Prema protokolu sednice, više od 30 puta je bilo dobacivanja od strane poslanika tokom govora Zadićke.

Predsednik parlamenta Volfgang Sobotka poručio je da se jasno distancira od takvih dobacivanja i najavio da će na idućoj sednici tematizovati ovakvo ponašanje poslanika.

(Tanjug)

Napišite komentar