Dobili smo podršku gradjana, formiraćemo političku stranku

Predsednik Pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović izjavio je da je zadovoljan izbornim rezultatom i ulaskom u Skupštinu Srbije i da će Pokret s obzirom na podršku gradjana koju je dobio prerasti u političku partiju.

„Dobili smo značajnu podršku gradjana i nastavićemo da vodimo politiku u tom pravcu. Mi smo na ove izbore izašli kao pokret, hteli smo da proverimo da li gradjani podržavaju ovo o čemu govorimo. Dobili smo podršku i formiraćemo stranku“, rekao je Radulović u intervjuu agenciji Beta.

On je kazao da je Pokret „Dosta je bilo“ pojedinačno četvrta politička snaga u Srbiji, a što se tiče opozicije, najjača opoziciona politička snaga koja je osvojila 16 poslaničkih mandata na vanrednim izborima na koje je izašla samostalno.

Radulović je ponovio da ni na kom nivou neće saradjivati sa Srpskom naprednom strankom jer je ta stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem nastavljač urušavanja društva u Srbiji.

„Aleksandar Vučić i ta interesna grupa koju je izgradio oko sebe je ono protiv čega se borimo na svim nivoima. Vučić je dovršio posao urušavanja društva i sa nekim takvima ne može biti saradnje“, istakao je Radulović.

Govoreći o saradnji sa opozicijom, on je naveo da su se ujedinili oko pitanja odbrane izborne volje gradjana, bez koje nema demokratije, a da će što se ostalih tema tiče, videti u parlamentu ko se za šta zalaže i kakvu politiku vodi i u odnosu na to odlučivati o saradnji.

„Svi predlozi koji su konkretni i zaokruženi mi ćemo ih podržati. U samoj Skupštini će se pokazati kakvu politiku ko vodi i ko samo obmanjuje svoje birače, a ko zaista zastupa njihove interese“, rekao je Radulović.

Što se tiče eventualnog zajedničkog opozicionog kandidata za predsedničke izbore, on je naveo da bi trebalo da to bude nepolitička ličnost, nezavisna, koja treba da predstavlja sve gradjane i da samo nekog takvog Pokret može podržati, ko god da ga predloži.

Prema njegovim rečima, „Dosta je bilo“ samo želi da dodje najbolji na svako mesto u državi i to je nešto na čemu će insistirati i za mesto predsednika Srbije.

Radulović je rekao da će taj pokret kroz parlamentarne aktivnosti raditi na „dovodjenju demokratije do gradjana“, koji će kroz njihovo delovanje gradjani imati direktan uvid u sve što se dešava u skupštini i koji će moći da utiču i daju svoje predloge na zakonske izmene.

On je dodao da će poslanici „Dosta je bilo“ imati otvorena vrata, odnosno redovne sastanke sa gradjanima o svemu što ih interesuje.

Na pitanje iz kojih sve krajeva su poslanici i da li je zastupljena cela Srbije ravnomerno, on je kazao da je većina iz Beograda, ali da će gradjani iz svih delova Srbije imati direktan uticaj na to što radi njihova poslanička grupa u skupštini.

Radulović je kazao i da su navodi o promeni Ustava do kraja sledeće godine samo nerealne priče i zamajavanje naroda.

„To jednostavno ne može da se desi u ovom sklopu mandata koji ima u skupštini. Njegova (Aleksandra Vučića) cela koalicija ima 131 mandat, a SNS 98 poslanika tako da je promena Ustava jednostavno prazna priča“, zaključio je Radulović.

Na pitanje o saradnji sa Demokratskom strankom u beogradskoj opštini Vračar, gde bi mogli ako se udruže da formiraju vlast, on je odgovorio da je saradnja moguća samo pod uslovom da se prihvati princip borbe protiv partokratije.

„Prvi preduslov je potpuna transparentnost, a to znači da se svakog meseca objavi tačno koliko je novca potrošeno iz budžeta u prethodnom mesecu, po svim budžetskim stavkama. Zatim da se objave svi ugovori i spisak pravnih i fizičkih lica koji su dobili novac“, rekao je Radulović.

Prema njegovim rečima, preduslov za saradnju je i sistematizacija radnih mesta, odnosno da se na sva mesta postave ljudi na osnovu konkursa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.