U trendu

Dodik: Sve gore za Srbe u BiH, Dejtonski sporazum odavno sahranjen

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je situacija za Srbe u Bosni i Hercegovini sve gora.

Dodik je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu kazao na konferenciji za novinare da je situacija sve gora i za Hrvate kojih je, kako je naveo, sve manje.

Ocenio je da je Bosna i Hercegovina neodrživa jer je Dejtonski sporazum „odavno sahranjen i oskrnavljen“ kroz promenu njegove suštine u pravosudju, finansijama i drugim oblastima.

Dodik je kazao da su u Bosni i Hercegovini „stranci u Sarajevu“ formirali patološku situaciju u kojoj sve odluke donose oni, a ne domaći političari i institucije.

„U Bosni i Hercegovini dva naroda trpe majorizaciju od strane Bošnjaka i Medjunarodne zajednice koja podržava projekat Bošnjaka, muslimana – projekat unitarne zemlje“, rekao je Dodik i dodao da je morao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ukaže na tešku i bremenitu situaciju u BiH zbog Vučićeve molbe da se nastavi jačanje evropskog puta te zemlje.

Dodik je rekao da, kada se nedavno povela polemika da je Alija Izetbegović ostavio u amanet Bosnu i Hercegovinu turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, niko od stranaca nije reagovao na to.

„Nije bilo ni Amerikanaca, ni Evropljana koji bi bilo šta rekli“, rekao je Dodik i pitao šta bi bilo da je on rekao da Rusiji ostavlja u amanet Republiku Srpsku ili Bosnu i Hercegovinu.

Dodik je kazao da je, zbog svega toga, pokrenuo i inicijativu da se ispita ratna prošlost sudija.

On je rekao da razume ulogu koju Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić imaju, zalažući se za regionalne stabilnosti i poštujući teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

„Mi smo za mir. Ja to hoću. I Srbija dominantno želi mir u regionu“, kazao je Dodik i dodao da želi i da Bosna i Hercegovina poštuje Dejtonski sporazum.

Dodik je rekao i da se raduje zajedničkog sednici Vlada Srbije i Republike Srpske koja bi trebalo da bude održana 10. novembra u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.