U trendu

Dovoljno za stan u centru: Ovoliko novca će svaki predsednički kandidat staviti u džep

Zakonom o budžetu troškovi finansiranja predsedničke kampanje procenjeni na 641,76 miliona dinara. Polovinu od toga, oko 2,5 miliona evra, predsednički kandidati dele na jednake delove, a ostatak ide učesnicima drugog kruga.

Ako uzmemo u obzir da u trci za predsednika učestvuje 11 kandidata, svaki bi trebalo da dobije oko 29 miliona dinara za izbornu kampanju, što je oko 237.000 evra.

Međutim, neće moći kandidati da tek tako zarade ovaj novac. Da bi uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno će morati da polože jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija u vrednosti – i to u visini iznosa koji će dobiti od države, prenosi Telegraf.rs.

Kako je suština je da se sav novac mora opravdati, Bojan Klačar iz CESID-a, za pomenuti portal rekao je da kandidati ne mogu profitirati od novca koji dobiju od države.

Pre će kako kaže, upasti u probleme i dugove.

„Zakon je jasno propisao stvari. Ko uzima novac mora da položi izborno jemstvo, koje je u visini iznosa koji im se deli iz budžeta. Ako ne osvoji jedan odsto glasova, kandidat neće dobiti ta sredstva nazad“ rekao je Klačar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.