DPK prikuplja potpise za vanrednu sednicu parlamenta o sporazumu iz Vašingtona

Parlamentarna grupa Demokratske partije Kosova (DPK) započela je danas prikupljanje potpisa za sazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova oko sporazuma koje je kosovski premijer Avdulah Hoti potpisao u Vašingtonu, saopšteno je iz DPK.

Oni zahtevaju da premijer Hoti na vanrednoj sednici podnese izveštaj i da pruži tačne informacije o onome o čemu je razgovarao i odgovornostima koje je preuzeo u ime države Kosovo kroz potpisane dokumente u Vašingtonu.

„Na zajedničkom sastanku predsedništva i parlamentarne grupe PDK, konstatovan je opasan izlazak državne delegacije iz razgovora za konačan i pravno obavezujuć sporazum, u razgovore o temama tehničkog karaktera“, kaže se u saopštenju.

Istovremeno od državne delegacije Kosova DPK zahteva da poštuje ustav zemlje.

„Razgovori o teritorijama i nacionalnom bogatstvu Kosova su protivustavni i protiv strateških interesa zemlje. DPK smatra beskorisnim mini-šengenski proces koji je prihvatila državna delegacija Kosova. DPK je za šengen, ali ne i za mini-šengen“, kaže se u saopštenju.

Pokret Samoopredeljenje je takodje najavio da je poslao Skupštini Kosova poziv za vanrednu sednicu na kojoj premijer Hoti izveštava o sporazumu potpisanom u Beloj kući u Vašingtonu 4. septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.