U trendu

Dragaš u pismu Bajdenu: Preporuke Kongresa za Balkan su zastarele

Direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je, u pismu izabranom predsedniku SADDžozefu Bajdenu, da preporuke koje mu je uputio Komitet za spoljne poslove američkog Kongresa „nisu dobre za buduću politiku SAD prema Balkanu, a naročito prema pitanju Kosova“.

„Potrebno je da sledite sopstvena uverenja o novom, boljem Balkanu i Srbiji koje ste lično upoznali, ne i preporuke zamrznute u nekim bivšim vremenima, koje zajedno želimo da ostavimo iza sebe“, navodi se u pismu Dragaša Bajdenu.

Povodom rasprave u Spoljnopoitičkom komitetu Predstavničkog doma Kongresa, Dragaš je naveo da su u njoj učestvovali „ljudi čiji su stavovi i akcije obeležili jedan raniji period u odnosima SAD i Balkana, period koji je obilovao konfrontacijama i koji je na sreću daleko iza nas“.

„Njihove nepromenjene pozicije ne mogu da pomognu u sadašnjem, a naročito budućem periodu koji već jeste, a tek će biti, period kooperacije SAD i Balkana, period novih odnosa koji je već počeo“, napisao je Dragaš.

Po njegovoj oceni, „nisu dobri saveti profesora (Danijela) Servera i (Januša) Bugajskog da američko angažovanje treba da ide u pravcu obostranog priznavanja Srbije i Kosova“, jer, kako je naveo, da je tako jednostavno i da je kosovska nezavisnost globalno neupitna činjenica, to pitanje bi već odavno bilo rešeno.

„Ali, ono je i dalje na stolu, otvoreno je i čeka novo rešenje. Na traženju tog rešenja aktivno radi i Amerika, što pozdravljaju i Beograd i Priština. Naročito pozdravljaju stav SAD da trajno rešenje može da se nađe samo kompromisom dve strane, a ne nametanjem odozgo, što je ranije bio čest slučaj, ali nije donosio naročitu korist“, navodi se u pismu.

Po oceni Dragaša, pogrešan je put koji su sugerisali neki učesnici u raspravi da se problem Kosova „može rešiti pritiscima na Srbiju da se prilagodi činjenici da je Kosovo nezavisno“.

„Ovakva politika do sada nije donela rešenje, niti ga može doneti u periodu Vaše administracije. Promena je moguća jedino kroz saradnju sa Srbijom, a ne kroz konfrontaciju s njom. Upravo onako kako ste Vi rekli 2016. godine prilikom posete Beogradu i razgovora s tadašnjim premijerom, a sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, podestio je Dragaš.

On je potom citirao reči Bajdena tokom posete Beogradu pre četiri godine da je „ponosan, jer su dve zemlje počele novo poglavlje zasnovano na međusobnom poštovanju“.

Direktor beogradskog instituta, kao pravo polazište za buduću politiku SAD prema regionu, navodi reči nekadašnje državne sekretarke SAD Madlen Olbrajt, izrečene na raspravi u Kongresu, da je Balkan danas „slobodan i miran, nacije se ne sukobljavaju, već sarađuju na zajedničkom putu ka EU“.

„Prava slika novog pristupa SAD na Balkanu, a naročito u Srbiji, je nedavno aktiviranje američke razvojne agencije DFC i otvaranje njene regionalne kancelarije u Beogradu. Kao što je i sekretarka Olbrajt dobro primetila, to je veliki korak napred u odnosu SAD prema Balkanu, a naročito prema Srbiji. I Americi i Srbiji potrebno je više ovakvog pristupa, a manje zastarelih i neefikasnih koncepata, koje smo, nažalost, ponovo čuli pred Komitetom za međunarodne odnose Predstavničkog doma“, navodi se u pismu.

Dragaš je u pismu Bajdenu naveo i da i Srbija i SAD žele da obnove savezništvo i prijateljstvo, nakon perioda konfrontacije u poslednje dve decenije, da je za to sada „prava prilika“ i da novoizabrani američki predsednik i njegova administracija imaju mogućnost da to ostvare svojim uticajem i državničkom odgovornošću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.