U trendu

Drecun ne očekuje ozbiljniji napredak na sastanku u Ohridu u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da ne očekuje nikakav ozbiljiniji napredak na sastanku na Ohridu 18. marta, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„Mi ćemo ostati čvrsto na našim pozicijama da ne možemo da prihvatimo i da se složimo sa članstvom lažne države u UN, da ne možemo da ih priznamo na bilo koji način. Ja mislim da u Ohridu ponovo neće biti nikakvih šansi za postizanje nekog ozbiljnijeg napretka“, rekao je danas Milovan Drecun u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Drecun je ocenio da se specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ne ponaša na način koji može da omogući postizanje bilo kakvog sporazuma, posebno izjavom „da sada nije na redu formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)“.

„Pa kako nije? To je ključni uslov koji smo postavili, o tome se razgovaralo i na prethodnom sastanku u Briselu. Prvo implementacija, primena dogovora o ZSO iz Brisela, pa onda sve drugo“, rekao je Drecun.

On je rekao da Lajčak sada praktično pokušava da odbrani nepopustljiv stav premijera Kosova Aljbina Kurtija, kojeg, s druge strane EU, nagrađuje viznom liberalizacijom. Drecun ocenjuje da umesto da Priština trpi odgovarajuće kaznene mere prema porukama koje joj se šalju ona se nagrađuje time i ohrabruje da istraje na svojim stavovima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdili su da će se 18. marta sastati u Ohridu u okviru dijaloga uz posredstvo EU. Kako je objavila ranije Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) u fokusu sastanka, čiji će domaćin biti šef evropske diplomatije Žozep Borel, biće finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.